Princ Philip se rozloučil s veřejným vystupováním, odchází na odpočinek

Londýn - Své poslední oficiální vystoupení na veřejnosti před odchodem na odpočinek dnes absolvoval šestadevadesátiletý princ Philip. Manžel britské královny Alžběty II. se zúčastnil přehlídky námořní pěchoty před Buckinghamským palácem.

Místo uniformy si pro tuto příležitost Philip vzal černou buřinku a světlý plášť. Od roku 1952 se Philip objevil na 22.219 „sólových" akcích, spočítala stanice BBC na svém webu. Princ oplývá množstvím titulů i hodností u různých druhů vojsk. U námořní pěchoty, která v Británii spadá pod královské námořnictvo, sloužil za druhé světové války.

Na počátku května manžel britské panovnice oznámil, že své oficiální veřejné povinnosti bude vykonávat jen do srpna, přičemž Alžběta II. bude nadále plnit své závazky v plném rozsahu. Buckinghamský palác tehdy ujistil, že vévoda z Edinburghu má ve svém rozhodnutí naprostou podporu královny. Palác upřesnil, že jakožto patron, předseda nebo člen více než 780 organizací bude princ Philip těmto subjektům nadále partnerem, ale nebude se aktivně účastnit oficiálních akcí,

Philipovi poděkovala a jeho služby společnosti ocenila jak předsedkyně vlády Theresa Mayová, tak vůdce opozice Jeremy Corbyn.

Princ Philip přišel na svět na řeckém ostrově Korfu 10. června 1921 jako princ řecký a dánský. Jako 18letý si začal vyměňovat dopisy s tehdy 13letou Alžbětou, která později prozradila, že šlo o lásku na první pohled. Svatbu měli v roce 1947. Od korunovace Alžběty II. v roce 1953 je Philip známý jako "muž po boku královny". Často se na veřejnosti ukazuje v uniformě a vyznačuje se uštěpačným humorem.

V roce korunovace Alžběty musel Philip ukončit kariéru u námořnictva, ale novou vášní se mu stalo létání. Angažuje se mimo jiné v ochraně přírody a téměř 20 let je předsedou britské pobočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

Deník The Daily Telegraph dnes na svém webu nedopatřením oznámil Philipovo úmrtí. „Vévoda z Edinburghu, nejdéle sloužící choť panovníka v britských dějinách, zemřel ve věku XX let, oznámil Buckinghamský palác." Takto začíná oznámení o úmrtí ve zprávě, kterou má respektovaný britský list zjevně připravenou, až tato smutná událost nastane.

Související

Královna Alžběta II.

Královna Alžběta II. oslavila své první narozeniny od smrti prince Philipa

Britská královna Alžběta II. dnes přihlížela vojenské přehlídce na hradu Windsor konané na její počest u příležitosti jejích oficiálních narozenin. Ty Alžběta slaví poprvé od smrti svého manžela, prince Philipa, který zemřel před dvěma měsíci. Každoroční oslava se letos stejně jako loni kvůli koronaviru konala ve skromnějším formátu a s důrazem na dodržení rozestupů, uvedla agentura Reuters.
Alžběta a Philip slaví Komentář

S princem Philipem odchází smysl pro povinnost, oddanost i lidskost. Sobectví bylo vévodovi cizí

Potlačil své mužské ego a oddaně se podřídil své manželce Alžbětě II. i monarchii. Princ Philip, jehož dnešní pohřeb v kapli sv. Jiřího na hradě Windsor zasel nejen do duší Britů žal a prázdnotu, je synonymem věrnosti. Vévoda z Edinburghu se po sňatku vzdal titulu řeckého a dánského prince, včetně řeckého občanství, změnil církev, příjmení a obětoval vojenskou kariéru, během níž se mohl vypracovat až k velení celého britského námořnictva. Muž s osobitým humorem byl ale především milujícím chotěm, otcem i dědečkem, jemuž sobectví bylo zcela cizí.

Více souvisejících

Princ Philip Velká Británie Královna Alžběta II.

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy