Kdo nechce uprchlíky, je hned rasista? Rebel Zelených sepsul Merkelovou a nabídl řešení

Berlín - Rebel německých Zelených Boris Palmer (45) dnes v Berlíně představil knihu o migraci nazvané: Nemůžeme pomoci všem. Kancléřka Angela Merkelová (CDU), ani další politici by o migraci podle něj neměli moralizovat, ale měli by se pragmaticky soustředit na řešení konkrétních problémů.

"Na morální politice není vůbec nic špatného, špatné je moralizovaní v politice," míní primátor jihoněmeckého univerzitního města Tübingen. "Je v tom velký rozdíl. Jedna věc je, jak jednám sám; to by měla být věc morálky. Druhá věc je, jak mluvím s ostatními," říká s tím, že i kancléřka Merkelová v minulosti svými vyjádřeními napomohla ke zjednodušenému černobílému dělení na ty dobré a na ty špatné.

Není přitom podle něj možné, aby někteří politici nebo média každého, kdo kritizuje aspekty migrační politiky, označili za rasistu nebo neonacistu. Sám Palmer se kvůli svým postojům, které jsou často stavěny do kontrastu s otevřenou uprchlickou politikou Zelených, stal mnohokrát terčem kritiky.

"Jako problém vnímám to, že někdy deportujeme lidi, kteří se snaží integrovat, ale pocházejí z nesprávných zemí, a jiné, kteří třeba spáchali zločiny, tu necháváme, protože jsou ze správných zemí," uvedl Palmer.

Řešením by podle něj bylo zvýšit motivaci uprchlíků, aby se skutečně integrovali, třeba tím, že ti, co budou mít dobré školní nebo pracovní výsledky, budou mít větší šanci v zemi zůstat.

Určitý systém pobídek by podle něj mohl alespoň z části vyřešit i problém s tím, že většina uprchlíků do Německa přichází bez pasu nebo jiných osobních dokumentů. "Všichni, i uprchlíci, reagují přirozeně na stimuly. Proto je jasné, že když mají větší šanci zůstat v zemi bez pasu, tak ho odhodí. Takoví jsme prostě jako lidé," je přesvědčen Palmer. Chování migrantů by se podle něj ale dalo změnit, kdyby díky držení pasu dostali třeba lepší ubytování nebo se o něco zvýšila jejich šance na získání azylu.

Související

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

uprchlíci Německo Boris Palmer (německý politik) Angela Merkelová

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy