Brigitte Macronová asi nebude mít vlastní rozpočet

Paříž – Jaká je společenská role první dámy Brigitte Macronové? Právě to by měl podle dnešního vyjádření Elysejský palác v nadcházejících dnech upřesnit. Francouzi totiž kritizují návrh zákona pro ustavení zvláštního statusu prezidentovy manželky. 

Petice proti návrhu podepsalo už 270.000 lidí, uvedla dnes agentura AFP, podle které bude návrh stažen.

„Brigitte Macronová má svoji roli, své povinnosti. Chceme transparentnost a dát rámec prostředkům, kterými disponuje," uvedl na twitteru mluvčí vlády Christophe Castaner. Televizní stanici France 2 řekl, že „není řeč o zaměstnání, ale jen o statusu". Její roli má v nejbližších dnech upřesnit zvláštní dokument.Zdůraznil, že Macronová není a ani nebude za svou činnost finančně odměňována a že žádná změna ústavy se nechystá.

Ve Francii byl na začátku tohoto měsíce přijat zákon, který zakazuje ministrům a členům parlamentu zaměstnávat rodinné příslušníky. V současnosti neexistují žádné normy, které by definovaly činnost manželky hlavy státu nebo přidělovaly pro tento účel finance. Macron už během kampaně prohlašoval, že chce první dámě dát „opravdový status" a skoncovat s tímto francouzským „pokrytectvím".

Na protest proti návrhu zákona, který by Macronové přidělil zvláštní status a právo na vlastní rozpočet, vznikla před dvěma týdny na internetu petice. Její autor Thierry Paul Valette míní, že Macronová musí vystačit se stávajícím týmem dvou až tří spolupracovníků, dvou sekretářek a dvou osobních strážců.

Podle ankety společnosti YouGov zveřejněné v květnu si legislativní zakotvení role první dámy nepřeje 68 procent Francouzů.

Související

Více souvisejících

Brigitte Macronová Emmanuel Macron Francie

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 15 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy