Do vojáků v Paříži autem najel útočník, případ vyšetřuje protiteroristický odbor

Paříž - Neznámý řidič najel autem do skupiny francouzských vojáků. K incidentu došlo asi v 8:00 na severozápadním předměstí Paříže. Policie nyní pátrá po pachateli, uvádějí média. Do vyšetřování se již zapojil protiteroristický odbor pařížské prokuratury.

Šest vojáků bylo zraněno poté, co je na předměstí Paříže srazilo auto. Tři francouzští vojáci jsou vážně zraněni, řekla ministryně obrany Florence Parlyová s tím, že žádný z nich není v ohrožení života. Čin, který je považován za útok, ministryně označila za "podlý".

Podle serveru The Guardian šlo zřejmě o úmyslný útok, nikdo ze zraněných prý ale není v ohrožení života. Starostka Paříže Anne Hidalgová také uvedla, že šlo o úmyslný čin. Pachatel, kterým je zřejmě alžírský přistěhovalec ve věku kolem 37 let, z místa činu ujel. Odpoledne jej ale zadržely bezpečnostní síly na dálnici severně od metropole. Motiv útoku zatím není jasný, úřady ho ale vyšetřují jako teroristický čin.

Podle svědků byl útok tak rychlý, že vojáci nestihli zareagovat a na řidiče nestříleli. Nadia LeProhonová agentuře AP řekla, že slyšela hlasitý náraz a po něm křik zraněných. "Nikdy na ten výkřik nezapomenu, výkřik plný bolesti a utrpení," popsala LeProhonová. Jiná místní obyvatelka je zase na přítomnost vojáků tak zvyklá, že chaos, který ráno nastal, nepovažovala za mimořádný. "Mysleli jsme, že je to cvičení," řekla Roseline Bailleuxová.

Actualización | Un hombre atropella a un grupo de militares desplegados en Levallois-Perret, a las afueras de París https://t.co/JbTbyaY0y8 pic.twitter.com/ZOqo6o7QNK

— EL PAÍS (@el_pais) 9. srpna 2017

K incidentu došlo poblíž Place de Verdun v oblasti Levallois-Perret v Paříži. Policie už po pachateli pátrá. Policejní operace se soustředí především na oblast Levallois-Perret. Podle BFMTV byl řidičem muž.

"Podle mě to je hanebné," řekl médiím starosta Levallois-Perret Patrick Balkany, který označil incident za "nesnesitelnou agresi". Útok na vojáky jednoznačně odsoudil. Mluvil také o autě značky BMW, které čekalo až vojáci opustí kasárnu. 

Svědci uvedli, že řidič byl jedinou osobou ve vozidle. Auto prý před incidentem bylo zaparkováno ve slepé ulici poblíž náměstí Place de Verdun. "Je to bezpochyby úmyslný čin ... toto vozidlo na ně čekalo," řekl Balkany. "BMW se velmi rychle rozjelo, kdy vyšli ven. Stalo se to uprostřed města. Bylo to velmi rychlé."

Mluvčí policie uvedl, že vozidlo se zjevně zaměřilo na vojáky, ale motiv útoku je stále nejasný. "Ačkoli jsou francouzské úřady stále opatrné, pokud jde o motivy řidiče, zdá se, že incident je zatím posledním útokem na francouzské bezpečnostní síly," píše deník The Guardian. 

Podobně mluví i místní politici. "Musíme být opatrní, ale nebyla to klasická dopravní nehoda. Pokud jde o motivy, budeme muset počkat, dokud nebude dotyčná osoba nebo osoby zatčeny," uvádí radní Roger Karoutchi.

Policie oblast uzavřela a zkoumá záznamy z bezpečnostních kamer. Zranění jsou v péči lékařů vojenských nemocnic Percy a Bégin.Vojáci byli na rutinní hlídce v rámci operace Sentinelle, která byla zahájena po útoku na redakci magazínu Charlie Hebdo v lednu 2015. Jejím cílem je chránit civilisty před teroristickými útoky.

Související

Více souvisejících

teroristické útoky ve Francii Francie Paříž Armáda Francie Policie Francie

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

Gershkovich míří v soudu. Rusové poprvé odhalili, z čeho novináře viní

Rusko posílá Evana Gershkoviche, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, k soudu v Jekatěrinburgu. Úřady ho viní ze sběru informací pro CIA o činnosti podniku Uralvagonzavod, který vyrábí a opravuje armádní techniku.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy