Teroristický útok v centru Barcelony: Nejméně 13 mrtvých a 80 zraněných. Útočil IS

Barcelona - Davem lidí na barcelonském turisticky oblíbeném Náměstí Katalánska projelo velkou rychlostí nákladní auto. Na místě je nejméně 13 mrtvých a 80 zraněných. Barcelonská policie již na svých webových stránkách oznámila, že šlo o teroristický čin. K útoku se posléze přihlásil Islámský stát. Policie pachatele útoku zadržela, jeden z nich byl při přestřelce zabit.

Na místě útoku je nejméně 80 zraněných. Údajně nejméně 13 lidí zemřelo, informaci už úřady oficiálně potvrdily. Denník El Periodico uvádí, že 31 lidí je vážně zraněno.

Policie incident brzy označila za teroristických čin a oznámila, že zatkla dva podezřelé. Útok, k němuž se přihlásila organizace Islámský stát, odsoudila řada světových i španělských politiků. Na místo neštěstí odjel španělský premiér Mariano Rajoy s několika členy vlády.

"Pachatelé barcelonského útoku jsou vojáky Islámského státu a operaci prováděli v reakci na výzvy, aby cílili na koaliční státy," citovala agentura Reuters agenturu Amak, kterou islamisté využívají jako svůj sdělovací prostředek. Amak touto formulací připomněla koalici vedenou Spojenými státy v boji proti sunnitské ozbrojené organizaci IS.

Ve voze, který podle některých svědků najel do lidí na promenádě La Rambla plnou rychlostí, byli podle místního tisku řidič a spolujezdec. Oba uprchli. Policie posléze uvedla, že pátrá po dvou podezřelých a druhé dodávce. Ta byla později odpoledne objevena v obci Vic, která leží asi 70 kilometrů od Barcelony. 

Dodávku si údajně půjčil muž marockého původu se španělským pasem Driss Oukabi z města Santa Perpetuua. V dodávce byl nalezen španělský pas, informovala uvedla civilní garda. Jeden z útočníků byl zemřel po přestřelce ve městě Sant Just Desvern.

The van in #Barcelona #Attack hired by Dris Oukabir pic.twitter.com/IpDvpBTfHi

— Munna Azad (@azadmunna) 17. srpna 2017

Svědci událost popisují jako panický incident plný děsu a hrůzy. Jeden z přihlížejících televizi BBC řekl, že se bezprostředně po útoku utíkal schovat do kavárny, podobně jako řada dalších. "Bylo sraženo několik lidí. Na místě bylo mnoho rodin," uvedl.

EL PAÍS: 'Van' rams crowd in Barcelona; police rush to secure area...developing.... pic.twitter.com/gzAh1Ef1xQ

— Josh Caplan (@joshdcaplan) 17. srpna 2017

Podle španělských médií policie uzavřela ulici La Rambla a centrum města evakuovala - oblast museli opustit nejen turisté, ale i lidé, kteří tam žijí.. Uzavřela také všechny vlakové zastávky a stanice metra v okolí a vyzvala místní podnikatele, aby zavřeli své obchody.

Policie následně potvrdila, že se jedná o teroristický útok. Údajně měla být na místě slyšet střelba, jiní svědci hovoří o výbuchu. Tyto informace se ale nepotvrdily. V místě nehody zasahují desítky záchranářů a policistů. 

BBC s odkazem na svědky uvádí, že policisté chodí dům od domu a hledají podezřelé osoby. "Nyní se na La Ramblas nikdo nepohybuje, lidé tam mohou pouze s policejním doprovodem," popisuje situaci svědek John Ward.

Atropello masivo en la rambla de Barcelona pic.twitter.com/rUcYaNhcaE

— Pablito Tergal (@PableoMenta) 17. srpna 2017

Podle agentury Reuters chvíli po útoku vstoupili do nedaleké restaurace dva ozbrojení muži. Některá média uváděla, že drží několik rukojmí. To ale policie později vyvrátila a uvedla.

El Mundo uvádí, že v jiné části Barcelony byli zasaženi autem tři policisté, k činu mělo dojít na Avinguda Diagonal. Zpráva ale nebyla oficiálně potvrzena.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová ČTK řekla, že k situaci v Barceloně zatím nemá žádné informace.

Na útok reagují také světoví politici, kteří do Španělska posílají slova útěchy a podpory. Patří mezi ně šéf americké diplomacie Rex Tillerson, který nabídl pomoc, skotská premiérka Nicola Sturgeonová i předseda britských labouristů Jeremy Corbyn. 

Související

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Více souvisejících

Španělsko Španělsko Barcelona Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017) Drissa Oukabir (podezřelý z útoku v Barceloně)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 49 minutami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

včera

Rusko opět vyhrožuje: Odpovíme zničujícím odvetným úderem, pokud Ukrajina zaútočí na Kerčský most

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v pátek podle agentury Reuters varovala, že Rusko odpoví "zničujícím odvetným úderem", pokud Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most nebo na anektovaný Krymský poloostrov. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy