Útočník z Barcelony je mrtvý. "Nechal bych jen muslimy," psal Moussa Oukabir o zabíjení bezvěrců

Madrid - Španělská policie považuje za pravděpodobného pachatele útoku v Barceloně 17letého Moussu Oukabira. Podle listu La Vanguardia je ve Španělsku registrován jako marocký občan od roku 2005 a dosud neměl problémy s policií. Policie večer oznámila, že útočník je mezi pěti mrtvými teroristy.

Před dvěma lety na internetu na otázku, co by dělal v roli všemocného panovníka, napsal, že by "zabíjel bezvěrce a nechal jen muslimy, kteří se drží víry".

Policie vyslýchala jeho 28letého bratra Drisse Oukabira, který se podle policejních zdrojů deníku sám přihlásil na služebně ve městě Ripoll poté, co začaly po internetu kolovat jeho fotografie jako portrét možného pachatele útoku. Policistům však údajně řekl, že jeho doklady, které se našly v dodávce, pod jejímiž koly zemřelo 13 lidí, mu ukradl právě mladší bratr, který zmizel.

Většina španělských médií uvádí jako věk mladšího Oukabira 17 let s tím, že osmnácté narozeniny bude mít v průběhu srpna, podle některých zdrojů už mu 18 bylo.

Podle policie byl Moussa Oukabir mezi pěti útočníky, které při pokusu o atentát podobný tomu barcelonskému zastřelila v noci na dnešek policie ve městě Cambrils vzdáleném od katalánské metropole 120 kilometrů.

Katalánský ministr vnitra Joaquim Form dnes řekl, že mezi oběma atentáty provedenými stejným způsobem existuje spojitost. V Cambrils jediný policista postřílel pět mužů, kteří najížděli do chodců, přičemž zabili ženu a zranili šest dalších lidí. Pachatelé vystoupili z vozu a vyrazili proti policejní hlídce s noži, mačetami a dalšími zbraněmi. Čtyři z nich byli mrtví na místě, pátého policista zastřelil po krátkém pronásledování.

Související

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017): Španělská policie pátrá podle tamních médií po čtyřech mužích. Tři z nich se narodili v Maroku. Čtvrtý muž Moussa Oukabir, který pravděpodobně řídil dodávku, s níž zabil v Barceloně 13 lidí, se narodil ve Španělsku. Má ale marocké občanství. Podle televize RTVE je to bratr jednoho ze zadržených Drisse Oukabira. Kromě Oukabira hledá policie jeho známé Mohameda Hychamiho a Younese Abouyaaqouba, kteří stejně jako Oukabir žili ve městě Ripoll. Čtvrtým hledaným je Said Aallaa z obce Ribes de Freser (asi 120 kilometrů severně od Barcelony). Je jim od 17 do 24 let, informují španělská média.

Španělskem otřásá skandál. Mozek masakru v Barceloně byl konfidentem agentů

Šéf teroristické buňky, která spáchala před dvěma lety atentáty v Barceloně a dalším katalánském městě, byl zřejmě informátorem španělské tajné služby. Tvrdí to místní deník Público. V úterý zveřejnil kopie výpisů z tajné emailové schránky, kterou podle deníku používala tajná služba. Informace způsobila velký rozruch, katalánská vláda žáda po Madridu vysvětlení a tamní separatistické strany požadují vznik parlamentní vyšetřovací komise.
Francouzská policie

Francie pozatýkala několik teroristů, měli vazby na útočníky z Barcelony

Paříž - Francouzská policie dnes zatkla na různých místech země šest členů čečenské komunity, z nichž některé podezírá z vazeb na strůjce loňských atentátů v Barceloně a dalším katalánském městě Cambrils. Informoval o tom francouzský rozhlas France Info s odvoláním na francouzskou policii. Katalánský deník El Periódico ale později uvedl, že není jisté, zda zadržení jsou Čečenci. Podle tiskové agentury EFE jsou z vazeb na strůjce útoků v Barceloně podezřelí dva ze zadržených.

Více souvisejících

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017) Moussa Oukabir (útočník z Barcelony) Drissa Oukabir (podezřelý z útoku v Barceloně) Španělsko

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy