Španělsko stupeň ohrožení nezvýší, další útok dle vlády nehrozí

Madrid - Po atentátech v Katalánsku zachová Španělsko stupeň ohrožení terorismem na čtvrtém, tedy druhém nejvyšším stupni. Podle Madridu byla teroristická buňka zlikvidována, katalánští politici s tím ale nesouhlasí.

Vláda se rozhodla zachovat čtvrtý stupeň ohrožení terorismem, který v zemi platí od června roku 2015, oznámil ministr vnitra Juan Ignacio Zoido. Podle něj neexistuje bezprostřední nebezpečí dalšího útoku. "Můžeme říci, že (teroristickou) buňku se podařilo zneškodnit," uvedl.

K informacím španělských médií, že policie stále pátrá po teroristovi, který najel v Barceloně do lidí, se Zoido nevyjádřil.

Mluvčí katalánské policie Albert Oliva ale odmítl, že by byla buňka zneškodněná. "Z naší strany nebudeme dementovat ani potvrzovat vyjádření vlády, ale my vedeme vyšetřování ve spolupráci s národní policií a civilní gardou," řekl. Také katalánský ministr vnitra Joaquim Forn řekl, že nepovažuje teroristickou buňku za zneškodněnou, "protože zbývá zadržet dvě nebo tři osoby". Zastřelení pěti členů skupiny ve městě Cambril podle Forna zasadilo "buňce těžkou ránu". "Ale ještě nemůžeme říct, že je úplně zneškodněná," dodal.

Pátý nejvyšší stupeň ohrožení teroristickým útokem by vládě umožnil mimo jiné nasazení armády v ulicích. Strategické objekty jako nádraží či letiště by mohlo v tom případě podle listu El País střežit až pět tisíc vojáků.

MZV ČR doporučujeme všem cestovatelům do Španělska zachovávat zvýšenou opatrnost, a to zejména v  turistických oblastech a ve velkých městech, kde se předpokládá zvýšená koncentrace osob, sledovat aktuální zpravodajství a důsledně dbát pokynů bezpečnostních složek. Letiště a autobusová i vlaková nádraží prozatím fungují bez větších problémů.

V případě potřeby kontaktujte zastupitelský úřad ČR v Madridu na nouzové lince +34 69 998 2307 nebo konzulární jednatelství ČR v Barceloně na nouzové lince  + 34 619 266 039.

Související

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017): Španělská policie pátrá podle tamních médií po čtyřech mužích. Tři z nich se narodili v Maroku. Čtvrtý muž Moussa Oukabir, který pravděpodobně řídil dodávku, s níž zabil v Barceloně 13 lidí, se narodil ve Španělsku. Má ale marocké občanství. Podle televize RTVE je to bratr jednoho ze zadržených Drisse Oukabira. Kromě Oukabira hledá policie jeho známé Mohameda Hychamiho a Younese Abouyaaqouba, kteří stejně jako Oukabir žili ve městě Ripoll. Čtvrtým hledaným je Said Aallaa z obce Ribes de Freser (asi 120 kilometrů severně od Barcelony). Je jim od 17 do 24 let, informují španělská média.

Španělskem otřásá skandál. Mozek masakru v Barceloně byl konfidentem agentů

Šéf teroristické buňky, která spáchala před dvěma lety atentáty v Barceloně a dalším katalánském městě, byl zřejmě informátorem španělské tajné služby. Tvrdí to místní deník Público. V úterý zveřejnil kopie výpisů z tajné emailové schránky, kterou podle deníku používala tajná služba. Informace způsobila velký rozruch, katalánská vláda žáda po Madridu vysvětlení a tamní separatistické strany požadují vznik parlamentní vyšetřovací komise.
Francouzská policie

Francie pozatýkala několik teroristů, měli vazby na útočníky z Barcelony

Paříž - Francouzská policie dnes zatkla na různých místech země šest členů čečenské komunity, z nichž některé podezírá z vazeb na strůjce loňských atentátů v Barceloně a dalším katalánském městě Cambrils. Informoval o tom francouzský rozhlas France Info s odvoláním na francouzskou policii. Katalánský deník El Periódico ale později uvedl, že není jisté, zda zadržení jsou Čečenci. Podle tiskové agentury EFE jsou z vazeb na strůjce útoků v Barceloně podezřelí dva ze zadržených.

Více souvisejících

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017) teroristický útok v Cambrils (Španělsko 18.8.2017) Španělsko

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy