Ve Španělsku našli funkční sebevražedný pás. Útok v Barceloně šlo odhalit? Policie prý selhala

Barcelona - Španělská policie našla v troskách domu v Alcanaru, kde teroristická buňka připravovala teroristické útoky, funkční sebevražedný pás. Již dříve bylo nalezeno přes 100 propanbutanových lahví a materiál k výrobě trhaviny TATP, již používají bojovníci Islámského státu. Na úřady se valí kritika, útok v Barceloně se prý vůbec nemusel stát.

Dům v Alcanaru explodoval ve středu, den před barcelonským útokem, při němž atentátník Júnis abú Jakúb zabil autem 13 lidí a jednoho člověka pak ubodal.

Agentura Reuters dnes s odvoláním na dva španělské policejní zdroje oznámila, že katalánská policie promarnila příležitost odhalit přípravy útoku v Barceloně. Dopustila se prý procedurálních omylů a vyšetřovatelé mezi sebou chybně komunikovali.

Regionální policie výbuch v Alcanaru několik hodin nespojila s radikály a nevyhlásila žádný poplach, dokud abú Jakúb dodávkou nenajel v Barceloně do lidí. Trvalo až deset hodin, než na místo v Alcanaru dorazili pyrotechnici, což odhalení útoku zpomalilo.

Abú Jakúb začal najíždět na barcelonské třídě La Rambla do lidí ve chvíli, kdy pyrotechnici objasnili skutečnou příčinu výbuchu v Alcanaru. Podle soudního zdroje agentury Reuters, měli být odborníci na výbušniny na místo přivoláni okamžitě, protože existovala možnost spojení s terorismem.

Katalánská regionální policie navíc nepředala včas informaci o výbuchu národní policii v Madridu, která je považovaná za nejzkušenější protiteroristickou jednotku. Místní policie se zpočátku domnívala, že je výbuch spojen s výrobou drog nebo únikem plynu.

Související

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017): Španělská policie pátrá podle tamních médií po čtyřech mužích. Tři z nich se narodili v Maroku. Čtvrtý muž Moussa Oukabir, který pravděpodobně řídil dodávku, s níž zabil v Barceloně 13 lidí, se narodil ve Španělsku. Má ale marocké občanství. Podle televize RTVE je to bratr jednoho ze zadržených Drisse Oukabira. Kromě Oukabira hledá policie jeho známé Mohameda Hychamiho a Younese Abouyaaqouba, kteří stejně jako Oukabir žili ve městě Ripoll. Čtvrtým hledaným je Said Aallaa z obce Ribes de Freser (asi 120 kilometrů severně od Barcelony). Je jim od 17 do 24 let, informují španělská média.

Španělskem otřásá skandál. Mozek masakru v Barceloně byl konfidentem agentů

Šéf teroristické buňky, která spáchala před dvěma lety atentáty v Barceloně a dalším katalánském městě, byl zřejmě informátorem španělské tajné služby. Tvrdí to místní deník Público. V úterý zveřejnil kopie výpisů z tajné emailové schránky, kterou podle deníku používala tajná služba. Informace způsobila velký rozruch, katalánská vláda žáda po Madridu vysvětlení a tamní separatistické strany požadují vznik parlamentní vyšetřovací komise.
Francouzská policie

Francie pozatýkala několik teroristů, měli vazby na útočníky z Barcelony

Paříž - Francouzská policie dnes zatkla na různých místech země šest členů čečenské komunity, z nichž některé podezírá z vazeb na strůjce loňských atentátů v Barceloně a dalším katalánském městě Cambrils. Informoval o tom francouzský rozhlas France Info s odvoláním na francouzskou policii. Katalánský deník El Periódico ale později uvedl, že není jisté, zda zadržení jsou Čečenci. Podle tiskové agentury EFE jsou z vazeb na strůjce útoků v Barceloně podezřelí dva ze zadržených.

Více souvisejících

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017) Younes Abouyaaqoub (terorista z Barcelony) Španělsko Policie Španělsko

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 37 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

Rusko vydalo zatykač na Volodymyra Zelenského

Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská státní agentura TASS s odvoláním na záznam v policejní databázi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy