Zamítnutí žaloby na kvóty je třeba respektovat, vzkázal italský premiér

Lublaň - Italský premiér Paolo Gentiloni dnes navštvil Slovinsko, řeč přišla i na uprchlické kvóty. Všechny členské státy EU podle něj musí respektovat středeční rozhodnutí Evropského soudního dvora, jenž zamítl žalobu Slovenska a Maďarska na povinné kvóty při přerozdělování běženců.

"Rozhodnutí Evropského soudního dvora je důležité, protože potvrzuje dva principy. Prvním je, že rozhodnutí soudu je třeba respektovat a druhým je, že princip solidarity, který stál za rozhodnutím o přerozdělení, soud potvrdil," řekl Gentiloni.

Slovensko a Maďarsko žádaly od soudu EU zrušení rozhodnutí členských zemí ze září 2015 o dvouletém mechanismu přebírání žadatelů o azyl z některých konkrétních zemí, kteří se nacházeli v Itálii a Řecku, a to mimo jiné kvůli údajným procesním vadám. Některé země, kromě Slovenska a Maďarska také Česká republika a Rumunsko, tehdy rovněž hlasovaly proti.

Soud EU ale potvrdil platnost programu přerozdělování. Konstatoval, že nebylo nutné, aby rozhodnutí o přerozdělení 120.000 uprchlíků bylo přijato jednomyslně, a odmítl i další námitky Bratislavy a Budapešti. Například to, že přerozdělování podle kvót nebylo k řešení migrační krize nezbytné.

Gentiloni dnes rovněž řekl, že se Itálii podařilo výrazně snížit počet nově příchozích migrantů, ale je zapotřebí migrační politiku sjednotit a " co nejvíce poevropštit". "Dopad na imigraci je zjevný, snížil se počet nově příchozích migrantů a celkově se na trasách zpomalil tok migrantů, což je výsledkem naší politiky a podpory ze strany EU," dodal italský premiér.

Počet nově příchozích migrantů se v Itálii v srpnu snížil o 82 procent, mimo jiné v důsledku dohody mezi Itálií a Libyí, podle níž Itálie poskytuje Libyi technickou podporu v boji proti pašerákům lidí.

Související

Paolo Gentiloni

Eurokomisař Gentiloni varoval před příliš brzkým zpřísňováním měnové politiky

Příliš brzké zpřísňování měnové politiky v eurozóně by bylo velkou chybou. Uvedl to eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni v rozhovoru s televizí Bloomberg. Evropská centrální banka (ECB), která nyní podporuje ekonomiku eurozóny rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů, bude o své měnové politice jednat ve čtvrtek.

Více souvisejících

Paolo Gentiloni uprchlíci EU (Evropská unie) Itálie Slovinsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy