EU zatím nezavede cla na ocel z Brazílie, Ruska, Íránu a Ukrajiny

Brusel - Evropský unie zatím nechce zavádět až 33procentní cla na dovoz oceli z Brazílie, Íránu, Ruska a Ukrajiny. Návrh na to původně podala Evropská komise, členské státy ho ale odmítly.

Ceny oceli z uvedených zemí považuje Komise i evropští producenti za nepoctivě nízké. Nejmenované zdroje z EU sdělily agentuře Reuters, že protiopatření neschválily členské státy se zájmem o levnou ocel i ty, které mají vlastní výrobce oceli. První skupině prý chystané sankce připadaly příliš tvrdé, druhé naopak moc měkké.

Sporem se bude zabývat zvláštní výbor, jenž se sejde nejdříve 25. září. Usednou v něm představitelé členských států i Evropské komise, která předstoupí s upraveným návrhem. Ten projde, pokud se proti nepostaví většina států EU zastupující i většinu obyvatel EU.

Evropská komise dohlíží na obchodní politiku EU. Ceny za tepla válcované oceli z Brazílie, Íránu, Ruska a Ukrajiny a také ze Srbska začala zkoumat loni v červenci. Reagovala tak na stížnost evropského ocelářského sdružení Eurofer. Vyšetřování ukázalo, že podíl za tepla válcované oceli ze všech těchto zemí vyjma Srbska na evropském trhu do poloviny roku 2016 vystoupil na 12,6 procenta ze 7,5 procenta v roce 2013. Ceny se snížily o čtvrtinu.

Související

Ursula von der Leyenová.

EU a USA začnou jednat o globální dohodě o udržitelné oceli a hliníku

Evropská unie a Spojené státy po vyřešení sporu o cla na hliník a ocel začnou jednat o globální dohodě o udržitelné oceli a hliníku. Dohoda má být novým milníkem v transatlantických vztazích a v úsilí EU a USA o dekarbonizaci odvětví výroby ocele a hliníku v rámci boje proti změnám klimatu. Oznámili to v dnešním společném prohlášení prezident Spojených států Joe Biden a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Více souvisejících

ocel EU (Evropská unie) Írán Rusko Brazílie

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 37 minutami

Aktualizováno před 46 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy