Volby ovládnou migranti, zasáhnou i Česko, říká předseda německé levice

ROZHOVOR - Německé volby jsou prakticky za dveřmi a volební kampaně vrcholí. Představitelé objíždějí města a snaží se přesvědčit voliče, předsedové stran spolu debatují před kamerami. Strana Die Linke neboli německá Levice na tom není jinak. Předseda Bernd Riexinger v rozhovoru pro EuroZprávy.cz promluvil o volbách, koalici i současných problémech společnosti.

Pane Riexingere, je zde nějaké téma, které zahýbe letošními volbami? Tedy silné téma, které musí řešit všichni politici bez ohledu na partaj a program strany.

Překvapivě jsou to uprchlíci, o které se média znovu začínají živě zajímat v posledních několika týdnech. Veřejné debaty a zprávy odrážejí zájem o mezinárodní dění. Je také jasné, že problémy jako sociální rovnost, důchody a zdravotní péče budou vždy aktuální pro německé voliče. Tohle jsou témata, které by měly všechny strany řešit.

Nemáte obavy z toho, že i přes velký volební úspěch zůstanete vždy v opozici? Jak to vidíte s možným koaličním partnerství s jinými stranami?

Již v minulosti jsme prohlásili, že bychom spolupracovali se sociální demokraty (SPD) a Zelenými, byla by to podobná koalice jako v roce 2013. Tímto spojenectvím bychom získali ve sněmu většinu. Naše priority jsou stále stejné: Zvýšení minimální mzdy, sociální jistoty, zabezpečený důchod, zlepšení situace ve zdravotnictví a vzdělávacích institucích a vyšší zdanění aktiv. Pokud budou tyto dvě strany ochotné dodržet tyto zásady, pak budeme spolupracovat. Žádná jiná koalice zde pro nás nepřichází v úvahu.

Kolik procent byste chtěli ve volbách ideálně získat?

10 procent a více by pro nás bylo uspokojivé.

Co bystě prosadili jako první, pokud uspějete?

Co můžeme udělat hned, je zvýšení minimální mzdy. Dále přestat zbytečně protěžovat základní příjmy a zrenovovat zdravotní péči a zařízení v Německu. Chceme prosadit lepší, transparentní a spravedlivější financování. Nutně také potřebujeme více odborných pracovníků v nemocnicích.

Promítne se do voleb i nějaký světový problém, jako je třeba změna klimatu, kybernetická bezpečnost, nebo se zaměříte jen na domácí témata?

Náš program se samozřejmě zabývá i německou rolí v Evropské unii. Vyvíjíme tlak na současnou vládu, aby ukončila úsporná opatření a vytvořila solidární alternativu k volnému obchodu, abychom pomohli k lepšímu rozvoji sousedních států (včetně České republiky). Aktivně řešíme i uprchlickou krizi, tureckou otázku, nebo se snažíme o dosažení cílů v oblasti globálního oteplování.

Změní podle vás výsledek německých voleb směřování v Evropě? Dotknou se volby nějak okolních států?

Pokud volby skutečně rozhodnou o nové vládě v Německu, pak to změní ekonomický směr země, což bude mít obrovský dopad na sousední státy. Hospodářská krize a rostoucí dluhy souvisejí s přebytkem výroby Německa a pokusem o vyrovnaný rozpočet. Jenže přebytek kapitálu v jednom státě znamená i nedostatek v jiném. Chtěli bychom také změnit stávající systém přijímání uprchlíků, což se dotkne států jako je Itálie a Řecko. Nechceme je v tom nechat samotné a naopak bychom se snažili o vytvoření nových migračních zákonů. Zbytečně ztracené životy ve Středozemním moři se musí okamžitě zastavit.

Související

Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Zemské volby v Sársku s náskokem vyhráli sociální demokraté

Sociální demokraté (SPD) v dnešních volbách do regionálního parlamentu v západoněmecké spolkové zemi Sársko drtivě zvítězili s 43,5 procenta hlasů. Vyplývá to z prozatímního konečného výsledku, který zveřejnila volební komise. Lídryně SPD Anke Rehlingerová tak v premiérském křesle vystřídá Tobiase Hanse z Křesťanskodemokratické unie (CDU), která skončila se značným odstupem druhá.

Více souvisejících

Volby v Německu socialismus Německo Die Linke Bernd Riexinger

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy