ROZHOVOR | Němečtí politici přikrášlují fakta, Češi jsou se situací spokojení, říká odborník na Německo

ROZHOVOR - Výsledek německých voleb může ovlivnit celou Evropskou unii včetně České republiky. Vše záleží na tom, zda dosud neohrožená Angela Merkelová obhájí svoje čtvrté volební období. Profesor Jaroslav Jakš, odborník na evropskou situaci, přiblížil předvolební situaci v Německu i problematiku uprchlíků, která trápí celou Evropu.

Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc. se narodil 21.6. 1937 v Brně. V roce 1961 obdržel na VŠE titul inženýra, v roce 1992 byl jmenován profesorem. Vědecky se angažuje v oblasti světové a evropské ekonomiky a hospodářské integraci Evropské unie. Je autorem několika významných publikací a v současné době přednáší Katedře mezinárodních vztahů a evropských studií na Metropolitní univerzitě v Praze.

V září proběhnou v Německu očekávané volby, o měsíc později se bude volit v ČR do Sněmovny. Jak byste zhodnotil předvolební situaci obou zemí?

V Německu se velká část veřejnosti, zejména v nových spolkových zemích, zřejmě domnívá, že tzv. velké strany jako CDU nebo SPD, nedostatečně, a to i v předvolebním "klání", reflektují skutečné problémy, které zajímají občany. V některých případech se jim vyhýbají zcela, třeba migrace a kriminalita, nebo je přikrašlují. Platí to i pro opoziční strany s výjimkou AfD. Tohle může ovlivnit počet získaných hlasů. Předvolební situace v ČR je jiná, je tu i příliš mnoho osobních útoků, viz třeba pan Babiš, a méně věcných debat. Svědčí to o celkové spokojenosti většiny voličů se stávající situací.

Figuruje tady nějaký vliv "zvenčí", který může ovlivnit německé volby? Třeba americké prezidentské volby stále doprovází skandál s intervencí Ruska, turecký prezident zase dává svá doporučení.

Osoba prezidenta Trumpa je "strašákem", který se zřejmě stále více stává nástrojem německé vlády a jmenovitě kancléřky Merkelové k posilování sjednocovacího vlivu na vnitřní vývoj EU a ambice nové německé zahraniční politiky. V Německu samotném sehrává roli spíše fenomén tureckého presidenta Erdogana, kterého, nezapomínejme, že volila většina Němců s tureckými pasy. Mnoho Němců si už nepřeje pokračování v tzv. velké koalici, ale jsme svědky značného rozštěpení německého obyvatelstva.

To přispívá i k větší předvolební aktivitě Merkelové v médiích a v setkáních s občany, které však v nových spolkových zemích často končí vypískáním!

Představuje tedy turecký prezident nebezpečí pro Německo?

Erdogan může v omezené míře ovlivnit volby, protože lze očekávat, že část etnických tureckých Němců nemusí dát - jako tomu bylo i v minulosti - své hlasy SPD či CDU. I to je například doporučení presidenta Erdogana.

Jaké zásadní změny čekají Evropu i ČR, pokud Angela Merkelová nevyhraje?

Tuto alternativu nepovažuji za reálnou. Kdyby k ní došlo, možná by to lecčemus prospělo v Německu i v EU...

Jaká jsou hlavní témata německých voleb?

Vymezení hlavních témat není jednoduché, protože celková ekonomická i sociální situace je v Německu dlouhodobě a zejména nyní uspokojivá, relativně i absolutně. Pravda, statistiky často uvádí vysoké procento chudoby, ale je užitečné se seznámit detailně s parametry této chudoby a také např. dávkami, které jsou poskytovány chudým.

A co uprchlíci?

Není náhodné, že drtivá většina uprchlíků z Afghánistánu, Eritreje , Iráku a částečně i ze Sýrie atd. a nově i z Afriky, převážně směřuje do Německa, méně do skandinávských zemí, a vůbec ne do zemí východní Evropy, především pro velkorysé sociální dávky a služby pro uprchlíky, a nikoliv z důvodů zajištění bezpečného přístřeší. Německý ministr vnitra de Maziére nedávno nadhodil možnost jejich (příspěvky) sladění s jinými státy EU, ale opět další nerealistický projekt v oblasti integrace a migrace, na kterém se zřejmě vážně v Evropské komisi pracuje.

Co lidem nejvíce vadí na muslimskýh uprchlících? Je to odlišná víra? Zvyklosti? Problémy s integritou? Poslední výzkumy ukazují, že muslimové se integrují vcelku dobře - až 60% má stálé zaměstnání, 20% má na zkrácený úvazek nebo brigádu.

Na muslimských uprchlících, myslím, v Německu vadí, že už zažili mnohaleté zkušenosti s tureckými přistěhovalci, kteří mají minimální zájem stát se vnitřně součástí většinové společnosti, do níž dobrovolně přicházejí. Po příchodu se snaží zachovat si paralelní struktury a v duchu muslimské víry a jejích hodnot vychovávají i děti. Životní styl "jinověrců" je pro mnohé muslimy nebezpečný, ovšem velkorysé sociální dávky se neodmítají. Jsou přirozeně i příklady opačné, ale německá veřejnost vnímá integraci jako nedostačující.

Integrace se nedá vyjádřit pouze zaměstnáním. Motivace je tu především ekonomická a musí zabezpečit rodinu, která mívá hodně dětí. Integrace je mnohem komplexnější problém.

Kdo rozhodne volby v Německu? Jsou tady nějaké skupiny, na které se chtějí strany obzvláště zaměřit (mladí, senioři, atd.), nebo jsou němečtí voliči spíše věrní svým stranám?

V současných volbách je vysoké procento - opakuje to Schulz, ale ví to i kancléřka - dosud nerozhodnutých. Bývalí voliči CDU či SPD jsou částečně znejistěni politikou svých stran. Méně to platí o Bavorsku, kde si CSU nepochybně zachová vysoké procento voličů, neboť obratně formuluje program bližší voličům, než jsou programy SPD či CDU. CSU má také předsedu ,který se ještě nedávno nebál kontrovat mocné kancléřce. To bavorský volič oceňuje, i když to v praxi koalice má jen omezený účinek.

Německo je považováno za lídra Evropy a významný hlas má po celém světě. Proč se v kampaních neobjevují zásadní světové otázky, jako je třeba špatná ekonomická situace na jihu Evropy, změna klimatu, kybernetická bezpečnost...?

Německo není lídrem Evropy, nikdo jim k tomu nedal mandát a oni sami zatím tuto roli odmítají, mimo jiné i proto, že ji nechce financovat a je si také dobře vědomo animozit z doby druhé světové války a holocaustu. Stačí se podívat na nedávná zobrazení kancléřky Merkelové s hitlerovským knírkem například v Řecku.

Stále více však využívá k prosazování svých zájmů architektury Evropské unie a v morálním ohledu i pozitivní pozice vůči obrovskému nekontrolovaného přílivu uprchlíků na podzim 2015, který je různými institucemi (třeba OSN) ve světě vysoce ceněn, a má i podporu Komise EU. Po vítězství Merkelové ve volbách očekávám, že je třeba počítat s urychlenou europeizací uprchlického fenoménu, to je právním diktátem s aplikací většinového hlasování. Terčem bude zejména východní Evropa.

Čeští komunisté se už od sametové revoluce těší stabilní a věrné voličské základně, stejně tak německou levici nelze ze spolkové sněmu tak úplně odstrčit. Co stojí za úspěchem levice v Německu? A proč ji lidé stále volí?

Neřekl bych, že levice v Německu je úspěšná. Tím, že nemá v programu vybudování druhé NDR, ale jen sní o společnosti, kde si budou rovni občané, a zároveň i dobře vystihuje slabiny stávajícího systému, může mít své sympatizanty, ale nehrozí, že by mohla formovat německou politiku. Tradiční zázemí v nových spolkových zemích však ztrácí. Ale má nyní výborné vedoucí představitele - řečníky. Protože programy voliči příliš nestudují, je osobní výkon v médiích často rozhodující pro sympatie nebo kritiku k celé politické straně.

Můžeme nalézt nějakou souvislost mezi německou AfD a českou SPD Tomia Okamury? Můžou být alternativou k velkým a hlavním stranám?

Afd mohla být alternativou, ale ztratila část seriózních voličů hádkami vedoucích představitelů. Ale to se může změnit, zvláště, když i po volbách budou "velké strany" věnovat málo pozornost obavám velké části občanů z delší perspektivy Německa. V Česku nemáme podobnou alternativu, není jím ani SPD Tomia Okamury. Do nedávna to bylo hnutí ANO, které získalo své voliče právě jako projev nedůvěry k zavedeným stranám a nepochybně si tuto pozici stále zachovává, jak ukazují statistiky preferencí.

Související

Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Zemské volby v Sársku s náskokem vyhráli sociální demokraté

Sociální demokraté (SPD) v dnešních volbách do regionálního parlamentu v západoněmecké spolkové zemi Sársko drtivě zvítězili s 43,5 procenta hlasů. Vyplývá to z prozatímního konečného výsledku, který zveřejnila volební komise. Lídryně SPD Anke Rehlingerová tak v premiérském křesle vystřídá Tobiase Hanse z Křesťanskodemokratické unie (CDU), která skončila se značným odstupem druhá.

Více souvisejících

Volby v Německu politolog rozhovor Jaroslav Jakš

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy