Konec teroru? Prognóza odborníka je pochmurná

NÁZOR - Páteční pokus o bombový útok v Londýně dokumentuje rok nárůstu terorismu v Británii po delší době relativního klidu, soudí Shashank Joshi, expert na mezinárodní vztahy, který působil mimo jiné na prestižních univerzitách Oxford a Harvard. V komentáři pro server CNN připomíná, že jde o pátý teroristický úder v Anglii za letošní rok, přičemž předchozí tři incidenty v Londýně a jeden v Manchesteru si v rozmezí března a června vyžádaly celkem 36 životů.

Rekordní zatýkání nestačí

"Pochopitelně, je to stále málo ve srovnání s kampaní Irské republikánské armády (IRA), která si v 70. a 80. letech vyžádala tisíce mrtvých napříč Irskem a Anglií," píše odborník. Dodává, že poslední bombové útoky IRA s podobným počtem obětí se odehrály před čtvrtstoletím, v roce 1992, a pro Brity, kteří se cítili izolováni od  poslední vlny teroru na kontinentu, jde o velmi znepokojivý vývoj.  

Současné období přináší jak útoky pravicových extremistů, jakým byla loňská vražda poslankyně Jo Coxové, tak incidenty s islamistickým motivem typu výbuch v manchesterské aréně, poukazuje Joshi. Dodává, že k nim dochází za situace, která je výzvou pro tajné služby i bezpečnostní složky, protože podle britského ministerstva vnitra bylo za 12 měsíců od června 2016 zatčeno rekordních 379 lidí kvůli napojení na terorismus, což představuje meziroční nárůst o 68%.    

O více než třetinu, na 204, se zvýšil i počet osob vězněných kvůli terorismu, přičemž většinu z nich tvoří islamisté, a co je podle experta nejdůležitější, od roku 2013 bylo zmařeno 19 spiknutí, 6 z nich jen od letošních března, což představuje průměr jedno na měsíc. "Jedním z důvodů tohoto nárůstu teroristické aktivity a zatýkání je mezinárodní situace," vysvětluje Joshi. Připomíná, že již v červnu 2014 se polovina případů řešených britskou zpravodajskou službou MI5 týkala Britů, kteří odcestovali do Sýrie, aby tam válčili za Islámský stát (IS) a další radikální skupiny.

Nejnovější data naznačují, že pouze něco mezi polovinou a třemi čtvrtinami z 850 Britů, kteří takovou cestu podnikli, od té doby bojiště opustilo, a vrátí se tedy ještě více než 200 bojovníků, poukazuje odborník. Doplňuje, že jak IS ztrácí vládu nad městy v Iráku a Sýrii a samozvaný chalífát se rozpadá, jejich příliv do Evropy se zvýší, nároky na hraniční kontroly, sledování, výslechy a stíhání budou růst a MI5 se zhruba 4 tisíci zaměstnanci bude mít na starosti více než 3 tisíce "objektů zájmu".      

"Z nich je jen malá menšina, zhruba 500, aktivně vyšetřována a ještě menší počet aktivně sledován," varuje Joshi. Konstatuje, že by bylo ohromně nákladné, mimořádně vysilující a politicky obtížné sledovat nepřetržitě několik tisíc podezřelých - žádalo by si to nejméně dvě desítky pracovníků na podezřelého-, tudíž se dostáváme k číslu 72 tisíc příslušníků, což je téměř stejně, jaký je stav celé britské armády a žádná moderní demokracie si navíc nemůže dovolit tak nafouklý a dotěrné bezpečnostní složky.

Všechny hrozby se zachytit nepodaří

I kdyby takový přístup byl možný, je třeba mít na paměti, že všichni útočníci z letošního roku - z Manchesteru, Westminsteru a London Bridge - by možná vůbec nebyli vytipováni pro sledování, jelikož se nenacházeli ani v širší kategorii 20 tisíc bývalých "objektů zájmu" a v některých případech byli úřadům zcela neznámí, deklaruje odborník. Dodává, že je sotva možné monitorovat 20 tisíc lidí, když nelze dohlížet ani na 3 tisíce osob, a masové sledování je proto nejen nepřijatelné z demokratických hledisek, ale také nerealizovatelné v praxi.      

Navíc, letošní teroristické události často zahrnovaly primitivní a nepromyšlené způsoby útoku - automobily, dodávky a v případě pátečního pokusu zřejmě amatérské výbušné zařízení, poukazuje Joshi. Uvádí, že ačkoliv Británie těží z přísné legislativy na kontrolu zbraní a díky ostrovní poloze i jejich menšímu pašování přes hranice než ostatní evropské země, IS nabádá své stoupence k jednoduchým akcím.

"Nejméně ve třech případech také útočník operoval sám," zdůrazňuje expert s tím, že tyto faktory tajným službám komplikují zachycování spiknutí, v nichž existuje méně slabých míst, jakými jsou například kontakty se školenými výrobci výbušnin či velké množství zapojených osob. Výzvou pro britské policisty a špiony tak je vytýčení priorit ve velkém množství hrozeb a smíření se s faktem, že některé touto sítí vždy proklouznou, míní Joshi. Dodává, že je proto třeba zabývat se širším ideologickým prostředím, v němž dochází k radikalizaci, a mezinárodním kontextem, který útočníkům umožňuje hledat výcvik, kontakty a inspiraci v zahraničí.

Navzdory slovům amerického prezidenta Trumpa pár hodin po útoku ve stanici Parsons Green je Británie v uvedených oblastech aktivní, zdůrazňuje Joshi. Připomíná, že roční rozpočet na boj s terorismem se meziročně zvýšil o 10% a tajné služby posílí do roku 2021 dalších 1900 příslušníků. "Přesto, (britská) vláda se bude snažit dělat víc. Jak poznamenal ředitel MI5 Andrew Parker, bude to generační výzva, která potrvá roky," píše odborník.

Související

Více souvisejících

Terorismus výbuch v londýnském metru (15. září 2017) Velká Británie Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 5 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy