Somálský migrant vytáhl na ženu sekyru. Ztratil jsem doklady, dejte mi azyl, požádal pak v Rakousku

Vídeň – Somálský žadatel o azyl (39), který se pokusil sekyrou zabít svou manželku a který po tomto pokusu uprchl ze Švédska, byl dopaden. Podle rakouských médií byl zadržen ve Vídni.

Somálský migrant zaútočil na svou ženu v červnu loňského roku ve švédské obci Torpsbruk. Opakovaně svou manželku zasáhl sekerou a zastavil se až poté, co probudil své děti. Pak utekl, uvádí deník Kronen Zeitung .

Oběť byla krátce po útoku převezena do nemocnice, přežít se jí podařilo jen díky okamžité operaci. Policie sice incident vyšetřovala, stopu somálského muže však ztratila. O měsíc později se cizinec objevil v Rakousku bez dokladů a tvrdil, že je mu 29 let a požádal o azyl. Rakouským úřadům tvrdil, že utekl ze Somálska a při své cestě do Evropy ztratil identifikační doklady.

Jedním z důvodů, proč nebyl zadržen už dříve, bylo to, že jeho otisky prstů nebyly ve švédské databázi, protože tam nepodal žádost o azyl. Interpol a Europol na něj vydaly mezinárodní zatykač a zveřejnily jeho obrázek na webové stránce  Europe's Most Wanted, tedy na stránce nejvíce hledaných osob v Evropě. Nevěděly však, kde se pohybuje.

V lednu roku 2017 získal Somálec azylový status v Rakousku a bydlel v bytě se svou novou přítelkyní ve vídeňské obci Favoriten, která je obývána velkým počtem migrantů. Před několika dny policie ze speciální jednotky Kobra dokázala potvrdit jeho identitu a zadržela Somálce za pokus o vraždu.

V posledních letech se objevilo hned několik případů, kdy žadatelé o azyl zavraždili své manželky. V jednom obzvláště brutálním případě zavraždil svou ženu čečenský migrant tak, že ji nejdřív vyhodil z okna a pak  ji ubodal. V jiném případě Syřan ubil svou manželku poté, co mezi nimi došlo k hádce. Vyšetřovatelé v tomto případě byli šokováni, když zjistili, že vraždu viděly jejich děti, které byly i v minulosti svědky toho, jak muž svou manželku mlátil.

Související

Loď Ocean Viking

Dvě lodě s migranty žádají po italské vládě bližší přístav, než jim přidělila

Italská vláda odmítla žádost posádek dvou humanitárních plavidel, které v sobotu v centrálním Středomoří nalodily z vratkých člunů stovku migrantů snažících se dostat z Afriky do Evropy. Vláda jim už v sobotu přidělila jako přístav pro vylodění město Ancona, organizace Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée ale žádají bližší přístav, a to i kvůli očekávanému zhoršení počasí. Informovala o tom dnes agentura DPA.

Více souvisejících

Imigranti z Afriky a Blízkého Východu pokus o vraždu Švédsko Rakousko

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mikuláš Bek

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tomáš Zdechovský ve volebním štábu koalice Spolu. (9.6.2024) Prohlédněte si galerii

Zdechovský pro EZ: Úspěch Turka či Konečné je varováním, musíme zabrat. Do kampaně jsem dal maximum

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) bude europoslancem i dalších pět let, v evropských volbách získal téměř 67 tisíc preferenčních hlasů. V předvolební kampani se podle svých slov vyždímal na maximum. Všímá si přitom toho, že k úspěchu vede cesta i přes sociální sítě jako TikTok či Instagram. Na nového europoslance Filipa Turka je v Bruselu upřímně zvědavý. Zdechovský se dále v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjadřuje k výběru nového českého eurokomisaře či k náplni své práce v Evropském parlamentu.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina dostane 50 miliard dolarů z výnosů z úroků ze zmrazených ruských aktiv

Státy skupiny G7 se předběžně dohodly, že Ukrajině do konce letošního roku zajistí 50 miliard dolarů prostřednictvím zmrazených ruských aktiv. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na úřad francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy