Kapitán Dragan dostal v Chorvatsku 15 let, v 90. letech páchal válečné zločiny

Split - Bývalý velitel srbských polovojenských jednotek v Chorvatsku během války v letech 1991 až 1995 Dragan Vasiljković alias kapitán Dragan byl shledán vinným z páchání válečných zločinů a odsouzen k 15 letům vězení. Rozsudek je nepravomocný a obhájci už dali najevo, že proti němu podají odvolání.

Vasiljković je viněn především z odpovědnosti za mučení, špatné zacházení a zabíjení zajatých chorvatských vojáků a policistů. Nejprve v červnu a červenci 1991 v Kninu, který byl metropolí samozvané Republiky srbská Krajina (RSK), a posléze v únoru 1993 u Benkovace. K tíži mu prokuratura rovněž dává účast na plánování útoku na město Glina v červenci 1991, při kterém přišli o život civilisté a při němž byl drancován a ničen majetek.

Proces ve Splitu začal až letos v lednu. Vasiljković má australské občanství a Austrálie ho vydala Chorvatsku k trestnímu stíhání až loni v červenci.

Vasiljković se narodil v prosinci 1954 v Srbsku a do Austrálie odešel, když mu bylo 15 let. V roce 1991 se na Balkán vrátil, aby se ujal výcviku srbských povstalců, kteří se se zbraněmi v rukou vzbouřili proti jednostrannému odtržení Chorvatska od Jugoslávie. Po válce žil v australském Perthu pod jménem Daniel Snedden a do svého zatčení pracoval jako trenér golfu.

Ještě za války kapitán Dragan tvrdil, že jeho cílem jako velitele bylo obsazovat území, a vůbec ne zabíjet co nejvíce Chorvatů.

Je mu ale mimo jiné také vyčítáno, že se podílel na výcviku zločiny neblaze proslulé polovojenské formace takzvaných Tygrů, zformované Željkem Ražnjatovičem, známým pod přezdívkou Arkan. Ten byl v té době jedním z mocných vůdců bělehradského podsvětí a založil i vlastní politickou stranu.

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) při projednávání případu bývalého "prezidenta" RSK Milana Martiče v roce 2007 jmenoval Vasiljkoviče jako účastníka zločinů spáchaných na Chorvatech. Žádost o jeho zadržení ale nevydal.

Související

Více souvisejících

Dragan Vasiljkovič Chorvatsko Válka v Jugoslávii válečné zločiny

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy