Německý nacionalismus je zpět, varuje analytik. Je důvod se bát?

NÁZOR – Vzestup radikální, nacionalistické strany Alternativa pro Německo (AfD), která skončila třetí v nedělních spolkových volbách, vzbuzuje obavy nejen v Německu, ale též v zahraničí, konstatuje politický analytik a komentátor Jacob Heilbrunn. Svůj pohled na situaci u našich západních sousedů prezentoval v komentáři pro server Los Angeles Times.

Trvalá síla, která nikdy nezmizela

Německý magazín Der Spiegel přinesl zlověstný titulek „Jsou tady“ doplněný fotografií lídrů AfD Alexandra Gaulanda a Alice Weidelové a věští soumrak kancléřky Angely Merkelové, byť ta vyhrála volby počtvrté za sebou – ale zřejmě naposledy, uvádí analytik. Připomíná, že AfD se snaží bodovat útoky na islám a imigranty, odmítáním multikulturalismu, vymezováním se proti EU a prosazováním bližších vztah s Ruskem.

Gauland, který zastává názor, že je v pořádku oceňovat výkon německé armády v obou světových válkách, bezprostředně po volbách slíbil, že chce „lovit“ Merkelovou, poukazuje Heilbrunn. Za překvapivé nicméně nepovažuje to, že nepokrytí nacionalisté míří s 94 křesly do německého parlamentu - ať jsou názory Gaulanda, Weilandové a celé AfD nechutné -, ale spíše fakt, že se tak nestalo dříve.

„Je snadné vinit z triumfu radikální pravice Merkelovou a současné události,“ pokračuje komentátor. Konstatuje, že kancléřčina Křesťansko-demokratická unie získala 32% hlasů, což znamená více než pětiprocentní pokles oproti volbám v roce 2013, přičemž emotivní rozhodnutí Merkelové z roku 2015 přijmout téměř milion uprchlíků z Blízkého východu a severní Afriky vzbudilo hluboký hněv.

Problém ostatně připustila i sama Merkelová, když loni prohlásila, že nikdo nechce, aby se situace z roku 2015 opakovala, připomíná Heilbrunn. Dle jeho názoru však svalování viny na kancléřku zachází příliš daleko, protože německý nacionalismus představuje trvalou sílu, která byla desetiletí pouze uměle potlačována, ale nikdy zcela vymýcena.

Německý nacionalismus se poprvé objevil v Prusku na počátku 19. století a byl motorem německé moderní historie, uvádí analytik. Poukazuje, že tehdy se mnoho Němců ztotožnilo s myšlenkou sjednocení země, které by ukončilo roztříštěnost německých států a knížectví, přičemž nacionalismus sloužil coby mocná, idealistická síla při vytváření teutonského národa, který by se vyrovnal sousedům jako Rusko či Francie, ne-li je předčil.

„Takový nacionalismus pomohl v roce 1871 ukout jednotné Německo poté, co kancléř Otto von Bismarck zahájil a vyhrál tři po sobě jdoucí války proti Dánsku, Rakousku-Uhersku a Francii“ vysvětluje komentátor. Doplňuje, že brzy se však přidal antisemitismus a německý nacionalismus se zcela vymkl kontrole.

Z lovců se musí stát kořist

Po vzniku Západního Německa v roce 1949 Bonn hlásal kulturu vymezování se vůči nacistické minulosti a první západoněmecký kancléř, legendární Konrad Adenauer, hodlal zemi zakotvit na Západě, přičemž razil maximálně konzervativní heslo „žádné experimenty“, podotýká Heilbrunn. Připomíná, že nacionalismus byl tabu, stejně jako jakékoliv jiné projevy vlastenectví a mnoho západních Němců dokonce odmítalo přiznávat svou národnost a hlásilo se jednoduše k evropanství.

To ovšem neplatilo ve Východním Německu, kde tamní komunistická strana předstírala, že je reprezentantkou národa, jež se stal obětí nacistů a posléze i Západu, a proto zde nebyl prostor pro přiznání viny za holokaust či pokusy plně čelit vlastní nacistické minulosti, vysvětluje komentátor. Deklaruje, že po sjednocení Německa bylo téměř nevyhnutelné, aby se nacionalismus v nějaké formě opět vynořil, jelikož bez studenoválečných omezení, kdy USA představovaly jediného ochránce Západního Německa, se obnovená země mohla vrátit ke svým starým tradicím.

„Nyní tento trend urychluje ničivá práce, kterou odvádí americký prezident Trump ohledně transatlantických vztahů, které byly integrální součástí hluboce obezřetné západoněmecké identity v poválečné éře,“ míní analytik. Za nepříliš překvapivé považuje to, že AfD zaznamenala největší úspěchy na východě, kde ji podpořilo 21,5% voličů, zatímco na západě jen 11%. Krajně pravicoví agitátoři AfD jako Bjoern Hoecke právě na východě brojili proti islámu, Afričanům a americkému vlivu, připomíná Heilbrunn.

„Naše kdysi respektovaná armáda se změnila v zdegenerovanou a multikulturalizovanou odpovědnou sílu ve službách USA,“ cituje analytik slova Hoeckeho naznačující, že Spojené státy po roce 1945 zdevastovaly Němce a naučily je pasivní poslušnosti. Sám si není jistý, zda AfD bude schopná podobné nesmysly prodat široké německé veřejnosti, jelikož již nyní čelí frakčnímu štěpení. Poukazuje, že odcházejí umírněné postavy strany jako spolupředsedkyně Frauke Petryová, která nesouhlasí se stoupenci tvrdé linie a odmítá nacistickou rétoriku i podněcování nenávisti, byť sama uprchlíky nazvala „hromadou hnoje“.

Německé volby tak podle komentátora vznášejí dvě otázky: Zaprvé, dokáže pokračující obliba Merkelové – nebo alespoň bezpečnost a zkušenost, které reprezentuje – neutralizovat nacionalisty? Zadruhé, začne se mnohem asertivnější Německo uchylovat k dobrodružným politickým experimentům? Merkelová každopádně čelí největší výzvě za 12 let u moci a musí z lovců učinit kořist, deklaruje Heilbrunn.

Související

Více souvisejících

Německo Alternativa pro Německo (AfD) Angela Merkelová Frauke Petryová (AfD)

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 11 hodinami

Záplava výrobků "Made in China" už vadí i EU. Von der Leyenová chce jednat s Ťin-pchingem

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy