Rakouští lidovci a sociální demokraté se žalují navzájem

Vídeň - Předčasné volby v Rakousku se budou konat 15. října a dosavadní partneři ve vládě vedou proti sobě "válku". Lidová strana (ÖVP) se chystá zažalovat Sociálnědemokratickou stranu Rakouska (SPÖ) kancléře Christiana Kerna kvůli špinavé kampani vůči jejímu předsedovi Sebastianu Kurzovi. Ten má dle průzkumů velké šance stát se budoucím předsedou vlády.

Důvodem lidovecké žaloby jsou facebookové stránky s rasistickými a antisemitskými příspěvky, vytvořené s cílem poškodit nynějšího rakouského ministra zahraničí Kurze. Minulý týden vyšlo najevo, že kampaň vedl izraelský odborník na politické kampaně Tal Silberstein, s nímž SPÖ do srpna oficiálně spolupracovala.

"Míra byla naplněna. Budeme žalovat," řekla generální tajemnice ÖVP Elisabeth Köstingerová. Zároveň jednoznačně odmítla tvrzení poradce pro styk s veřejností a Silbersteinova spolupracovníka Petera Pullera, který stránky spravoval, že sama ÖVP mu nabízela 100.000 eur za informace o podrobnostech kampaně SPÖ.

SPÖ dnes oznámila, že kvůli tomu podá žalobu na Kurzova mluvčího. Generální tajemník SPÖ Christoph Matznetter dnes řekl, že z komunikace prostřednictvím SMS mezi Pullerem a Kurzovým mluvčím Geraldem Fleischmannem vyplývá, že ÖVP nabízela honorář za interní informace z SPÖ.

Lidovci měli už od začátku roku podezření, že někdo vede špinavou kampaň vůči Kurzovi a že za ní stojí Silberstein. Kurz dnes na facebooku sociální demokraty obvinil, že angažováním Silbersteina vnesli do rakouské politiky "špinavý styl". "Tal Silberstein je mistr světa ve špinavých kampaních a očerňování druhých," prohlásil Kurz.

Nynější aféra může výrazně uškodit spíše SPÖ, jejíž podpora devět dní před předčasnými parlamentními volbami dál klesá a průzkumy jí předpovídají až třetí místo za lidovci a populistickou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ).

SPÖ už na začátku září podala žalobu na Kurze kvůli údajné pomluvě. Kurz socialisty v televizní debatě obvinil, že tajně přijali od významného průmyslníka finanční dar na předvolební kampaň. SPÖ to označila za lež a požaduje omluvu.

Sdílejte článek

Související

Sebastian Kurz

Už je to definitivní: Rakouské volby vyhráli lidovci, mají 37,5 procent hlasů

Nedělní předčasné parlamentní volby v Rakousku vyhrála lidová strana (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze. Získala 37,5 procenta hlasů. Na svých stránkách o tom dnes po sečtení všech odevzdaných hlasů informovalo ministerstvo vnitra. Oficiálně bude však výsledek oznámen až 16. října. Do parlamentu se dostalo celkem pět stran. Účast se vyšplhala na 75,6 procenta, a je tak druhá nejnižší od roku 1945.
Heinz-Christian Strache

Strache úplně končí? Svobodní pozastavili expředsedovi členství

Protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ) dnes pozastavila členství svého bývalého předsedy Heinze-Christiana Stracheho, který čelí obvinění ze zpronevěry stranických peněz. Po jednání předsednictva to dnes oznámil současný šéf strany Norbert Hofer s tím, že jeho předchůdci hrozí i úplné vyloučení, pokud se obvinění potvrdí. FPÖ v nedělních parlamentních volbách zaznamenala velké ztráty, podle pozorovatelů se voliči od strany odvrátili hlavně kvůli Stracheho aférám.

Více souvisejících

volby v Rakousku ÖVP (Rakouská lidová strana) SPÖ (rakouská sociální demokracie) Sebastian Kurz Rakousko

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 40 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy