Generační střet: Rakušané mohou volit už od 16 let a jsou za to rádi

Vídeň - Rakušené v neděli 15. října rozhodnou o složení nového parlamentu. Volební právo v alpské zemí je od 16 let. Svou přípravu na volební akt popisovali vídeňští gymnazisté. Všichni se shodli na tom, že za možnost spolurozhodovat o osudu své země už v tak mladém věku jsou rádi.

"Politiku jsem začala sledovat právě proto, že mohu volit od 16 let," řekla nyní sedmnáctiletá Barbara Šulová z vídeňského dvojjazyčného reálného gymnázia Školského spolku Komenský, které navštěvují většinou studenti z rodin s českými kořeny. "Bavíme se o tom i u nás doma a sledujeme spolu televizní debaty," dodala.

Na volby se těší, stejně jako její spolužák Sebastian Chmel, který se už loni zúčastnil prezidentských voleb. "Jsem za to rád, protože mohu ukázat svůj názor na politiku a ovlivnit, kdo by mohl být ve vládě," poznamenal mladík.

Podle jeho kamaráda Tobiase může snížení věkové hranice pro voliče ovlivnit i výsledek voleb, protože mladí lidé mívají na mnoho otázek jiné odpovědi než starší generace. Uvedl ale i případ, kdy mladí lidé svůj názor nevyjádřili v dostatečném počtu. "Zažil jsem, když se rozhodovalo o tom, zda bude pokračovat povinná vojenská služba. Mladí, kterých by se to týkalo, hlasovat nešli a rozhodovali o tom ti starší, kterých se to už netýká," uvedl Tobias.

Narážel tak na referendum z ledna roku 2013, kdy Rakušané dostali možnost zrušit půlroční vojenskou službu. K hlasování se dostavili spíš starší lidé, kteří rozhodli, že povinná vojenská služba zůstane.

Student Leonard připouští, že leckoho v 16 letech veřejné dění zajímat nemusí. "Někteří v 16 letech ještě nesledují ani zprávy a je jim to úplně jedno. Další jsou zase rádi, že mohou volit už od šestnácti, protože mohou něco udělat pro stát," řekl Leonard. On sám patří do druhé skupiny a politiku sleduje ve zprávách a někdy také na facebooku.

"Možnost voleb pro ně znamená, že začínají uvažovat o politice, co pro ně znamená a začínají si uvědomovat, že jejich hlas může něco změnit," říká učitel dějepisu a občanské nauky Mojmír Stránský.

V Rakousku je přitom občanská nauka součástí dějepisu až pro žáky od 18 let, poukazuje Stránský na nedokonalost rakouských školních osnov. Záleží tak jenom na iniciativě jednotlivých učitelů, zda začnou do politiky zasvěcovat třeba už i patnáctileté žáky.

"Například léto 2015 znamenalo v Rakousku automatický nárůst podpory Svobodné strany Rakouska (FPÖ), která se vymezovala vůči imigraci nejvíce," pokračuje kantor. Má ale i zkušenost, že jeho žáci sice jednotlivá témata dokážou pojmenovat, ale často je pak nedokážou přiřadit k jednotlivým stranám. "To je ale myslím něco, s čím bojuje i dospělý volič," konstatoval s úsměvem učitel.

Související

Sebastian Kurz

Už je to definitivní: Rakouské volby vyhráli lidovci, mají 37,5 procent hlasů

Nedělní předčasné parlamentní volby v Rakousku vyhrála lidová strana (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze. Získala 37,5 procenta hlasů. Na svých stránkách o tom dnes po sečtení všech odevzdaných hlasů informovalo ministerstvo vnitra. Oficiálně bude však výsledek oznámen až 16. října. Do parlamentu se dostalo celkem pět stran. Účast se vyšplhala na 75,6 procenta, a je tak druhá nejnižší od roku 1945.
Heinz-Christian Strache

Strache úplně končí? Svobodní pozastavili expředsedovi členství

Protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ) dnes pozastavila členství svého bývalého předsedy Heinze-Christiana Stracheho, který čelí obvinění ze zpronevěry stranických peněz. Po jednání předsednictva to dnes oznámil současný šéf strany Norbert Hofer s tím, že jeho předchůdci hrozí i úplné vyloučení, pokud se obvinění potvrdí. FPÖ v nedělních parlamentních volbách zaznamenala velké ztráty, podle pozorovatelů se voliči od strany odvrátili hlavně kvůli Stracheho aférám.

Více souvisejících

volby v Rakousku Rakousko

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy