Prezidenti V4 podpořili integraci západního Balkánu do EU, Zeman varuje před mešitami

Szekszárd - Prezidenti zemí visegrádské čtyřky (V4) na jednání v maďarském Szekszárdu podpořili integraci zemí západního Balkánu do Evropské unie a vyslovili se pro urychlení tohoto procesu. Vrcholní představitelé zemí V4 hovořili také o digitalizací a s tím spojenými riziky.

"Všichni čtyři prezidenti se jasně shodli na tom, že zejména v Bosně dochází k nebezpečí dalšího šíření radikálního islámu. Jsem rád, že zejména mí kolegové upozornili na to, že toto šíření je ze značné míry financováno zdroji ze Saudské Arábie," řekl český prezident Miloš Zeman. Dodal, že tyto peníze neslouží k obohacení Bosny či sousedních zemí, ale spíše na investice do mešit a minaretů, což může vzbudit ohnisko náboženské nesnášenlivosti.

Podle slovenského prezidenta Andreje Kisky se zemím západního Balkánu ekonomicky příliš nedaří a mezi státy regionu přetrvávají historické křivdy. "Co ale všechny ty lidi spojuje, je touha být v Evropské unii," řekl Kiska. Dodal, že těmto zemím je třeba dát ohledně evropské integrace naději, což jim může pomoci v řešení problémů.

Prezidenti řešili také digitalizaci. "Česká republika je nejprůmyslovější zemí Evropy, tak jsem si vybral aspekt robotizace. Robotizace může vést k výrazným úsporám pracovních sil a je otázka, co s tím dělat. (...) Stále máme větší zájem na tom, aby rostla naše životní úroveň než na tom, abychom měli více volného času," míní Zeman. Dodal, že robotizace nebude vytvářet nové sociální konflikty, pokud vlády v rozumné míře budou usilovat o zkrácení pracovní doby.

Kiska upozornil, že prostřednictvím sociálních sítí se úspěšně a agresivně šíří extremistické názory. Maďarský prezident János Áder uvedl, že sociální média poskytují možnosti k tomu, aby je zneužívali teroristé.

Hovořilo se také o takzvaném konceptu cirkulární ekonomiky, tedy systému odpadového hospodářství, v němž se maximum použitých materiálů vrací do výrobního procesu a minimum jich končí na skládkách. "Existuje setrvalý spor mezi lidmi, kteří se zastávají spaloven jako efektivního způsobu využívání odpadu pro energetické účely. Pak existuje odpor vůči spalovnám. Naše diskuse spíše prokázala, že bychom mohli být nikoli fanatickými, ale realistickými zastánci spaloven," řekl Zeman. Jeho maďarský kolega Áder upozornil na nadměrné využívání přírodních zdrojů a nutnost zabývat se nejen řešením ekologických problémů, ale i uspokojením požadavků průmyslu.

Prezidenti se zabývali také dvojí kvalitou potravin, která byla jedním z témat i na pátečním setkání premiérů České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska v Bratislavě. "Nesouhlasíme s prodejem horších výrobků našim spotřebitelům, v moderní Evropě není místa pro diskriminaci," řekl polský prezident Andrzej Duda. Způsob řešení problému podle něj bude zkouškou evropského společenství. "Jsme stejnými členy EU a máme stejná práva," řekl také maďarský prezident Áder.

Související

Praha hostila summit premiérů zemí V4. (27.2.2024)

Nelehký summit V4 v Praze. Představy zemí o pomoci Ukrajině se liší

Premiéři zemí V4 se na úterním summitu v Praze shodli, že ruská agrese vůči Ukrajině je porušením mezinárodního práva. Kyjev podle všech čtyř státníků potřebuje pomoc, rozdílné jsou jen představy o ní. Podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) nebyla dnešní diskuze politiků lehká. 

Více souvisejících

visegradská čtyřka Miloš Zeman Andrej Kiska János Áder EU (Evropská unie) bosna a hercegovina Maďarsko Andrzej Duda

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy