Na novou vládu si Rakousko ještě počká. Povolební matematika nabízí více možností

Vídeň - Předseda rakouských lidovců Sebastian Kurz (31) bude sestavením nové vlády zřejmě pověřen nejdříve v pátek. Nový parlament se sejde poprvé 9. listopadu. Jaká nakonec vznikne koalice, je stále ve hvězdách.

V předčasných parlamentních volbách v neděli zvítězila Rakouská lidová strana (ÖVP) dosavadního ministra zahraničí Kurze, která podle předběžných výsledků získala 31,4 procenta hlasů. Druhá skončila Svobodná strana Rakouska (FPÖ) a třetí sociální demokracie (SPÖ) kancléře Christiana Kerna. Po započtení korespondenčních hlasů se ale podle odhadů agentur SORA a ARGE může pořadí FPÖ a SPÖ otočit.

Prezident Van der Bellen už oznámil, že pokud se tyto výsledky potvrdí, pověří předsedu lidovců Kurze sestavením vlády. Tu by mohla tvořit podle analytiků koalice lidovců a Svobodných. Podle předsedy FPÖ Heinze Christiana Stracheho je ale stále možné, že bude v Rakousku dál vládnout velká koalice jako doposud.

Podle agentury APA by měl dosavadní kancléř Kern a jeho vláda v úterý ráno oficiálně podat demisi. Tu ale prezident podle zvyklostí odmítne a požádá dosavadní vládu, aby zůstala v úřadu, dokud nebude sestavena vláda nová.

Na tu si ale Rakousko bude muset ještě pár týdnů počkat, domnívá se agentura APA. Podle ní trvalo sestavování vlád v Rakousku v období druhé republiky (od roku 1945) v průměru 60 dní. Od devadesátých let minulého století to ale zabralo většinou více než dva měsíce.

Důležitým faktorem při jednáních o koalicích je nejen velikost programových průniků, ale také vzájemné sympatie či antipatie mezi jednotlivými představiteli stran nebo domluva na rozdělení ministerstev.

"Chceme najít partnera, s nímž prosadíme změny," řekl v neděli Kurz. Zmínil také možnost utvoření menšinové vlády. "Samozřejmě, že bych chtěl vytvořit stabilní vládu. Pokud to nebude možné, jsou tu i další možnosti," naznačil v televizi ORF. Chystá se prý hovořit se všemi parlamentními stranami.

Koalice lidovců a Svobodných by měla v 183členném parlamentu podle všeho dohromady 113 mandátů, velká koalice ÖVP-SPÖ by dokonce disponovala 114 poslanci. Většinu 103 křesel v Národní radě by však spolu dali dohromady také sociální demokraté se Svobodnými.

V ÖVP ale neúnavně varují před vládou SPÖ-FPÖ a Svobodní zase malují černo-červeného čerta na zeď, neboli obnovení mezi Rakušany velmi neoblíbené velké koalice. Předseda FPÖ Heinz-Christian Strache v neděli v televizi ATV zpochybnil, zda lze Kernovi věřit slova o odchodu do opozice. Ovšem Kern odmítl podobné spekulace a poukázal na programové průniky mezi ÖVP a FPÖ.

Mezi oběma pravicovými stranami jsou programové shody či podobnosti skutečně značné. "Pro černo-modrou (ÖVP-FPÖ) koalici hovoří společný program, pro červeno-modrou (SPÖ-FPÖ) chemie mezi oběma stranickými šéfy - ale k tomu by SPÖ musela překročit svůj stín," napsal dnes liberální deník Der Standard.

ÖVP i FPÖ chtějí snižovat daňovou zátěž, učinit rakouský sociální systém méně atraktivní pro přistěhovalce nebo rozvíjet prvky přímé demokracie. V zahraniční politice jsou Kurz i Strache pro užší spolupráci se zeměmi visegrádské čtyřky, skepticky se dívají například na snahy o těsnější integraci eurozóny.

Z lidové strany ale i po nedělních volbách zaznívají obavy, že sociální demokraté se na vládě dohodnou se Svobodnými. "SPÖ podnikne vše pro to, aby Kurze zastavila," domnívá se bývalý lidovecký vicekancléř a ministr financí Michael Spindelegger. Případné vytvoření vlády bez lidovců by podle něj byl "podvod na voličích".

Koalice SPÖ-FPÖ už existuje na zemské úrovni v Burgenlandsku. A dalším krokem k prolomení tabu byl takzvaný "hodnotový kompas", který si sociální demokraté schválili v červnu. Taková koalice je ale ještě stále vzdálená "světelné roky", poznamenal nedávno kancléř Kern. Vzhledem ke svému slibu o odchodu do opozice by navíc musel tento slib buď porušit, nebo odstoupit.

Rakouský politolog Markus Wagner ČTK řekl, že pro vznik koalice SPÖ-FPÖ by byla příznivá situace, kdy by SPÖ skončila druhá a FPÖ až třetí, což se pravděpodobně stalo. V takovém případě by si SPÖ mohla ponechat kancléře. Podle Wagnera je totiž nepravděpodobné, že by SPÖ ze třetí pozice podpořila vládu v čele s kancléřem Strachem. Za podporovatele červeno-modré koalice na spolkové úrovni je uvnitř SPÖ považován burgenlandský hejtman Hans Niessl a ministr obrany Hans Peter Doskozil.

Související

Sebastian Kurz

Už je to definitivní: Rakouské volby vyhráli lidovci, mají 37,5 procent hlasů

Nedělní předčasné parlamentní volby v Rakousku vyhrála lidová strana (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze. Získala 37,5 procenta hlasů. Na svých stránkách o tom dnes po sečtení všech odevzdaných hlasů informovalo ministerstvo vnitra. Oficiálně bude však výsledek oznámen až 16. října. Do parlamentu se dostalo celkem pět stran. Účast se vyšplhala na 75,6 procenta, a je tak druhá nejnižší od roku 1945.
Heinz-Christian Strache

Strache úplně končí? Svobodní pozastavili expředsedovi členství

Protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ) dnes pozastavila členství svého bývalého předsedy Heinze-Christiana Stracheho, který čelí obvinění ze zpronevěry stranických peněz. Po jednání předsednictva to dnes oznámil současný šéf strany Norbert Hofer s tím, že jeho předchůdci hrozí i úplné vyloučení, pokud se obvinění potvrdí. FPÖ v nedělních parlamentních volbách zaznamenala velké ztráty, podle pozorovatelů se voliči od strany odvrátili hlavně kvůli Stracheho aférám.

Více souvisejících

volby v Rakousku Rakousko ÖVP (Rakouská lidová strana) SPÖ (rakouská sociální demokracie) Svobodná strana Rakouska (FPÖ) Sebastian Kurz Christian Kern Heinz-Christian Strache

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy