Konec Gašparoviče? Šlo o nepovedený vtip deníku

Bratislava - Slovenský deník Pravda zveřejnil na svých webových stánkách zprávu, že prezident Ivan Gašparovič zvažuje odchod ze své funkce. Prezidentův mluvčí Marek Trubač ale v sobotu agentuře Mediafax řekl, že to byl jen nepovedený pokus o vtip.

"Prezident neodstupuje, je to vymyšlené," řekl Marek Trubač. "Je to neuvěřitelné. Už se nám ozvali diplomaté, kteří se ptají, zda je to pravda. Víte, takové věci se přísně monitorují. To je vážná záležitost," uvedl prezidentův mluvčí.

"Svědčí to o neprofesionalitě portálu a deníku, který reprezentuje," dodal Trubač.

Zpráva o prezidentově možné rezignaci se na serveru pravda.sk objevila v pátek 31. prosince večer. „Důvodem prezidentova rozhodnutí je zejména tlak rodiny. Manžela, otce a dědu zároveň požádala, aby se jí víc věnoval a přitom měl čas na aktivity, které naplní jeho život v politickém důchodu,“ napsal portál.

Jedinou indicií, že se jedná o recesi, mohl být zdroj, který byl u článku uveden – SILVESTER.

Ve zprávě, která se tvářila jako seriózní, byl doplněn i citát prezidentova mluvčího Trubače. „Přesné datum není stanovené, ale mělo by to být někdy na jaře,“ sdělil podle pravda.sk údajně Trubač. "Citace jsou vymyšlené," komentoval to v sobotu mluvčí.

K události se navíc měly vyjádřit o špičky slovenské politiky. „Nečekal jsem to, ale je to výzva. Věřím, že najdeme vhodného kandidáta,“ uvedl předseda vládní SDKÚ Mikuláš Dzurinda, podle něhož by vhodnou kandidátkou byla premiérka Iveta Radičová.

Gašparovič v prezidentských volbách v roce 2009 obhájil post a získal druhý mandát. Slovenský prezident se ve svém sobotním novoročním projevu o zprávě deníku Pravda nezmínil.

Související

Více souvisejících

Slovensko Ivan Gašparovič

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 40 minutami

před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Policie pátrá po pachateli vraždy v Jevíčku. (5.6.2024) Prohlédněte si galerii

Vražda v Jevíčku: Policie stanovila hlavního podezřelého

Policie od úterního večera vyšetřuje vraždu ženy v Jevíčku na Svitavsku v Pardubickém kraji. Kriminalisté již stanovili hlavního podezřelého ze závažného trestného činu, pachatel je pro tuto chvíli na útěku. Pátrání se soustředí na oblast brněnské přehrady.

před 1 hodinou

Ruská policie, ilustrační fotografie

Ruská policie překazila pietní setkání na počest Navalného

Ruské jednotky zvláštního určení v úterý v Moskvě ukončily setkání mládežnických aktivistů, kteří se sešli, aby společně sledovali online přenos koncertu na počest nedožitých 48. narozenin ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Koncert nazvaný "Ahoj, zde Navalnyj" se konal v úterý v Berlíně.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

německá policie v akci

Další útok na politika: V Německu nožem napadli člena AfD

Na komunálního politika z krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) v úterý večer zaútočili nožem v jihoněmeckém městě Mannheim. Politik utrpěl zranění a pachatele zadrželi, informuje agentura DPA s odvoláním na nejmenované zdroje.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj v USA (13. prosince 2023).

Biden se na oslavách výročí Dne D setká se Zelenským

Americký prezident Joe Biden se setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským během oslav 80. výročí Dne D ve francouzské Normandii a na setkání skupiny G7 v Itálii. Diskutovat budou o situaci Kyjeva v boji proti Rusku, uvedl ve středu Bílý dům. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR)

Vedení ÚSTR: Čelíme obviněním z vyprázdněnosti, ústav přitom vstává jako Fénix z popela

Vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v reakci na komentář historika Matěje Bílého ze začátku května požádalo o možnost poskytnout pro EuroZprávy.cz rozhovor s tím, že si přeje uvést věci na pravou míru. Odpovědi poskytl ředitel ÚSTR Ladislav Kudrna a jeho náměstek Kamil Nedvědický. Oba reagovali na obvinění z netransparentního rozdělování prémií či odborné ostrakizace, ředitel Kudrna se navíc obhajoval, že jeho habilitační práce nebyla plagiátem.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Záporožská jaderná elektrárna

Situace okolo Záporožské jaderné elektrárny zůstává nejistá

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) Rafael Mariano Grossi při úvodním projevu před Radou guvernérů IAEA varoval před situací v Záporožské jaderné elektrárně, největší svého druhu na Ukrajině a desáté největší na světě. 

včera

včera

včera

Extrémní počasí nepotrvá celý rok, upozornili meteorologové. Ve druhém pololetí přijde zlom

Světová meteorologická organizace (WMO) uvedla potvrdila, že klimatický jev La Niňa se ve druhé polovině roku 2024 vrátí a po měsících teplotních rekordů přispěje ke snížení teplot.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy