Vichřice v Rakousku a Německu: Dva mrtví, kolaps dopravy, problémy na Dunaji

Berlín/Vídeň - Větrná bouře, která od noci na dnešek sužovala centrální část Evropy, si v Německu vyžádala dva lidské životy a na mnoha místech ochromila regionální železniční dopravu i dálkové spoje. Značné potíže jsou také v Rakousku.

Silná bouře provázená prudkým větrem zasáhla Německo už v noci. Podle médií v Dolním Sasku utonul 63letý muž, který se svým 59letým bratrem utíkal před valící se vodou z auta, v němž přespávali u severomořského zálivu Jadebusen.

Druhou obětí je žena, která v nemocnici podlehla zraněním, jež utrpěla, když se s ní a se dvěma muži převrhl motorový člun. Jeden z mužů je nezvěstný, zatímco druhý leží rovněž v nemocnici s vážným poraněním. Neštěstí se stalo v rameni Severního moře Peenestrom.

Kvůli silnému větru musel dnes mimořádně přistát na jiném německém letišti Airbus A380 společnosti Lufthansa, který letěl z amerického Houstonu do Frankfurtu nad Mohanem. Letoun nejprve chvíli kroužil nad letištěm ve Frankfurtu, nakonec se ale z bezpečnostních důvod rozhodl jeho kapitán k přistání ve Stuttgartu, kde nakonec podle mluvčího letiště stroj bezpečně přistál.

Společnost Deutsche Bahn oznámila, že vlaková doprava se prakticky zastavila v sedmi spolkových zemích. "Kvůli značným škodám, které bouře způsobila, zůstanou dálkové spoje na hlavních trasách zastavené až do (pondělního) rána," sdělila rovněž DB v prohlášení, které citoval Bild.

Podle agentury DPA jsou pro dálkové spoje nyní uzavřená velká města Berlín, Hamburk, Hannover a Kiel. Do pondělí jsou vyřazeny z provozu spoje z Berlína do Hamburku, Frankfurtu nad Mohanem, Lipska, Drážďan, spojení z Hannoveru do Brém a Dortmundu a rovněž mezi Dortmundem a Hamburkem.

Na severu Německa v oblasti Hamburku varovaly úřady i před zvýšením hladiny řek, v Hamburku jsou úřady připraveny uzavřít některé ulice, pokud hladina Labe výrazně stoupne.

V Berlíně vyhlásili požárníci výjimečný stav, v noci vyjížděli asi ve 100 případech a do služby byli povoláni všichni dobrovolní hasiči, uvedla DPA. Bouře v Berlíně lámala stromy, na dvou místech spadlo lešení. V jednom případě byl lehce zraněn chodec. Dva příměstské vlaky v oblasti Berlína zasáhly stromy, nikdo nebyl zraněn.

Silná bouře komplikovala dopoledne provoz na silnicích a železnicích také v Rakousku. Z bezpečnostních důvodů bylo na několik hodin uzavřeno hlavní vlakové nádraží ve Vídni, protože vítr v jeho blízkosti poškodil budovu ve výstavbě. Vlaky sice mohly stanicí projíždět, ale nezastavovaly, a osobní doprava byla přesměrována na vídeňské nádraží Meidling. V 16:00 hlavní nádraží podle agentury APA normální provoz obnovilo.

Popadané stromy způsobily na řadě míst v Rakousku i výpadky elektrické energie. Zrušeno bylo kvůli silnému větru také několik letových spojů na letišti v Salcburku. Podle mluvčího letiště Alexandera Klause byly do dnešního poledne dva lety z devíti zrušeny a pět letů bylo přesměrováno na jiná letiště. Naopak provoz na vídeňském letišti byl normální.

Kvůli stromům na kolejích bylo přerušeno železniční spojení mezi obcí St. Valentin a městem Štýr v Horním Rakousku. Některé silnice tam byly z bezpečnostních důvodů uzavřeny. Na řadě míst země vítr v nárazech dosahoval rychlosti kolem 120 kilometrů v hodině i více a někde zaznamenali až přes 140 kilometrů v hodině, na horách v Horním Rakousku ráno naměřili dokonce 179 kilometrů v hodině.

Do nebezpečné situace se dostali turisté tří výletních lodí na Dunaji, když chtěli zakotvit v městečku Dürnstein v Dolním Rakousku. Vítr ale dosahoval rychlosti přes 120 kilometrů v hodině, a proto jim přivolaní hasiči doporučili na lodi zůstat, než se vichr uklidní. Hasiči v Dolním Rakousku vyjížděli od dnešní noci k asi 600 mimořádným událostem. V Horním Rakousku podle serveru news.at do podvečerních hodin zasahovali 1800krát a ve Vídni odpoledne ve 160 případech.

Související

Více souvisejících

Německo Deutsche Bahn vichřice Herwart (říjen 2017) Berlín Počasí železnice

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy