Království v Evropě: Efektivní státní systém, nebo přežitek moderní doby?

Dříve byla téměř celá Evropa složena z monarchií, kterým vládl král nebo královna. Na začátku 20. století, a především po První světové válce, se však politická mapa změnila a většina zemí přešla na systém republiky. Stále však máme na starém kontinentu státy, kterým vládne král nebo královna. Které země to jsou? A jaké v nich mají postavení panovníci? Přinášíme vám seznam sedmi evropských států, kterým vládne král.

Spojené království

Spojenému království Velké Británie a Severní Irska už 65 let vládne jedna osoba - královna Alžběta II. Ta usedla na trůn po smrti svého otce Jiřího VI. v roce 1952. Od té doby sehrávala především reprezentativní úlohu ve formování nového Spojeného království, které upustilo od kolonialismu a začalo se angažovat v mezinárodní spolupráci.

Panovník v Británii má oficiálně výkonnou moc, ale její převážnou část vykonává vláda je jménu krále nebo královny. De iure mají vládci nad Britskými ostrovy rozsáhlé pravomoci, ale většinou je nevyužívají. Jako příklad můžeme vzít zákony ve Velké Británii. Nové zákony schválené parlamentem schvaluje právě panovník, přičemž má možnost veta. Od roku 1708 se však nestalo, aby někdo z králů nebo královen tohoto práva využil.

Zajímavá je v Británii také postava manžela královny Alžběty II. - prince Filipa. Muž, který si Alžbětu vzal přesně před 70 lety za ženu, nemohl získat královský titul, protože nebyl dědicem britského trůnu. "Když se královna, která je právoplatnou dědičkou a skutečnou panovnicí v monarchii, provdá, její manžel žádný z jejích titulů automaticky nepřejímá," objasnil mluvčí Buckinghamského paláce.

Švédsko

V severské zemi vládnou královské rodiny nejméně od počátku 10. století. I když pojem "vládnou" tu asi není na místě. Panovník má totiž ve Švédsku jen reprezentativní úlohu. Podle ustanovení z roku 1974 nemá král ve Švédsku žádnou formální politickou moc. Od té doby svolává pouze zahajuje každoroční setkání parlamentu, jmenuje velvyslance a jezdí na služební cesty.

Už od roku 1973 vládne Švédsku král Karel XVI. Gustav. To z něj dělá třetího nejdéle vládnoucího monarchu v Evropě. Na trůn se dostal po smrti svého děda Gustava VI. Adolfa. Jeho otec totiž zahynul už v roce 1947, když se s ním zřítilo letadlo. Král Karel Gustav, jenž oslavil letos už 71. narozeniny, už má svého nástupce. Tím bude jeho starší dcera korunní princezna Viktorie.

Španělsko

Zdálo by se, že v jihoevropské zemi má panovník poněkud větší pravomoci než v předchozích dvou případech. Mimo to, že reprezentuje stát a svolává, případně rozpouští parlament, může i schvalovat a vyhlašovat zákony. Také má pravomoc vypsat referendum, velet ozbrojeným silám a udělovat milosti. Má to drobný háček - každý jeho krok musí být schválen ministry nebo premiérem.

Španělsko svého současného krále poznalo celkem nedávno. Filip VI. nastoupil do funkce v červnu 2014 poté, co jeho otec Juan Carlos I. abdikoval na svoji funkci. Učinil tak podle svých slov z osobních důvodů.

Norsko

Další parlamentní monarchií v Evropě je země na západě Skandinávského poloostrova známá díky svým fjordům nebo i vysokým životním standardům. Parlamentní monarchií je Norsko 203 let, předtím panovník vládl absolutně. Postupně se jeho moc zmenšovala, až zůstalo jen u reprezentativních funkcí. Norský král je vrchním velitelem ozbrojených složek a stojí v čele Norské církve.

Od roku 1991 stojí v čele Norska král Harald V. Ten je ve své zemi známý hlavně jako velký sportovec. Účastnil se třech olympiád na přelomu 60. a 70. let minulého století, a to v jachtingu. Na Olympijských hrách neuspěl, ale dokázal v minulosti získat 4 medaile z evropských nebo světových šampionátů. Naposledy se stal mistrem Evropy před 12 lety! Kromě toho získal také 21 medailí za různé zásluhy pro Norsko. Také on má již připraveného svého nástupce. Tím bude jeho syn Haakon Magnus.

Nizozemsko

V zemi kanálů a tulipánů funguje parlamentní demokracie od revolučního roku 1848. Hlavou státu je král, který se sice podílí na všech složkách moci, ale jen velmi omezeně. Stejně jako v přechozích případech je spíš reprezentativní figurou.

Od dubna 2013 vládne zemi král Vilém Alexandr. Panovníkem se stal poté, co jeho matka Beatrix oznámila abdikaci. Podle ní nastal prý čas na změnu generace. Zajímavostí je, že nástup krále přerušil víc než sto let trvající pravidlo, totiž že na nizozemském trůnu seděla žena. Vilém Alexandr po svém nástupu prohlásil, že hodlá změnit nizozemský královský úřad tak, aby odpovídal společenské situaci ve 21. století. Uvidíme, co tím myslel.

Dánsko

Druhé a poslední království v Evropě, kterému vládne žena. Markéta II. sedí na trůnu už 45 let. Že se v moderním světě dokáže člověk obejít bez nových technologií, dokazuje právě dánská první dáma. Odmítá totiž používat mobil a internet a tvrdí, že je bez nich velmi spokojená. Markéta II. je také nadanou umělkyní - ilustrovala totiž dánskou verzi Tolkienova Hobit, navíc se dodnes věnuje návrhářství.

Na tyto aktivity má čas i díky tomu, že stejně jako v ostatních zemích nemá téměř žádné formální politické pravomoci. Každý návrh jejího zákona musí schválit parlament a kabinet ministrů. Sama navrhuje a odvolává premiéra země. K odvolání však došlo naposledy před téměř 100 lety a vedlo jen k ústavní krizi. Dánská parlamentní monarchie je v tomto seznamu jednou z mladších - její vznik se datuje do roku 1849.

Belgie

Nejmenšímu státu v našem výčtu vládne panovník v podobě krále už od roku 1830. Ani zde však nemá král pravomoci jako například ruský prezident. Král pouze reprezentuje zemi, jezdí na služební cesty a jmenuje členy vlády včetně premiéra. Členů vlády může jmenovat maximálně 15, ale existuje pravidlo, podle kterého musí být stejné zastoupení mezi Vlámy a Valony.

Králem v Belgii je Filip Belgický, který nastoupil teprve nedávno - v roce 2013. Místo mu přepustil jeho otec Albert II., který ze zdravotních důvodů raději odstoupil. Sám Filip je držitelem několika rytířských artefaktů. Maltézský řád jej přijal jako čestného a oddaného rytíře před téměř 20 lety. Účastnil se také konference v hotelu Bilderberg před pěti lety.

Jak na výše uvedených příkladech vidíme, králové evropských monarchií nemají takovou moc, jako bychom možná čekali. Je zřejmé, že společnost se za dobu existence těchto států někam posunula a politické systémy také.

Související

Více souvisejících

Královna Alžběta II. Velká Británie Švédsko Španělsko Král Felipe VI. (Španělsko) král Carl XVI. Gustaf norsko král Harald V. (Norsko) Král Willem-Alexandr Nizozemí dánsko královna Markéta II. (Dánsko) Belgie král Philippe (Belgie) královská rodina (gbr) České korunovační klenoty

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy