Královské oslavy dají zvoníkům zabrat. Westminster bude vyzvánět přes tři hodiny

Londýn - Britská panovnice Alžběta II. a její manžel, princ Philip oslaví dnešní 70. výročí svatby jen malou večeří v rodinném kruhu na zámku Windsor. Westminsterské opatství ale přeci jenom chystá něco většího.

Westminsterské opatství, kde se královský obřad 20. listopadu 1947 konal, připomene hodinu po poledni místního času (14:00 SEČ) první platinovou svatbu v britské královské rodině více než tříhodinovým slavnostním zvoněním.

Na vyzvánění se bude podílet přes deset zvoníků a údery zvonů budou znít bez přestávky po dobu asi tří hodin a 20 minut. Je tradicí, že se při zvláštních příležitostech ve Westminsteru rozezní celá škála zvonů v dohromady 5000 různých kombinacích. U příležitosti 70. výročí královské svatby se k nim ale přidá dalších 70 variant.

Deník The Daily Telegraph dnes napsal, že ačkoli pár si bedlivě střeží soukromí a na veřejnosti si vzájemně city neprojevuje, z oficiálních projevů nebo dopisů blízkým je jasné, že mezi nyní jednadevadesátiletou Alžbětou a šestadevadesátiletým Philipem existuje hluboké pouto. 

V době rychle končících manželství by měl být 70 let trvající sňatek příležitostí k zamyšlení i pro ty, kteří se o královskou rodinu nezajímají, apeluje tisk.

Související

Více souvisejících

Královna Alžběta II. Princ Philip Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy