Dvě Češky tragicky zahynuly v Tatrách, turista se zřítil ze zledovatělé stezky

Poprad - Ve Vysokých Tatrách se dnes stala dvě různá neštěstí. Dvě české turistky ve věku 25 a 23 let dpřišly o život. 24letý český turista utrpěl vážná zranění, je v kritickém stavu.

25letá turistka dopoledne uklouzla na zledovatělém povrchu a padala několik set metrů do Malé Studené doliny. Utrpěla zranění neslučitelná se životem. Oznámila to Horská záchranná služba (HZS). 

Dvojice turistů - 23letá žena a 24letý muž - se ve výšce přibližně 1900 metrů nad mořem zřítila ze zledovatělé turistické stezky vedoucí na Slavkovský štít (2542 metrů n.m.). Muž podle záchranářů utrpěl vážná zranění hlavy, byl v bezvědomí a v kritickém stavu, než jej letecky přepravili do nemocnice v Popradu. Mladé ženě už ale pomoct nedokázali.

Během tragického prvního svátku vánočního museli záchranáři pomoci také slovenské lyžařce, která si při dlouhém pádu na sjezdovce z Lomnického sedla přivodila vážná poranění tváře a končetin.

Smrtelné úrazy českých horolezců a turistů na Slovensku

26. února 2013 - Český horolezec zemřel pod lavinou ve Vysokých Tatrách. Pětašedesátiletý muž podle horské služby ve vysokohorském terénu sněhovou masu sám uvolnil.

23. března 2013 - Český turista a slovenský horský vůdce zemřeli v lavině ve Vysokých Tatrách. Obě těla našli záchranáři v noci na 24. března pod horou Satan.

17. března 2014 - Český turista nepřežil pád laviny ve Vysokých Tatrách.

19. srpna 2014 - Dvaaosmdesátiletý český turista nepřežil asi 100 metrů dlouhý pád ve Vysokých Tatrách. Muž se zřítil do údolí při sestupu z Chaty pod Rysy.

7. března 2015 - Dvaapadesátiletý český horolezec nepřežil pád při výstupu na horu Tupá ve Vysokých Tatrách, informovala slovenská horská služba.

23. července 2015 - Dvojici českých turistů zasáhl během túry v Malé Fatře blesk. Třiačtyřicetiletá žena podlehla vážným zraněním na místě, jejímu manželovi se nic vážnějšího nestalo.

20. června 2016 - Český turista zemřel po pádu ve Vysokých Tatrách. Sedmdesátiletý muž uklouzl při sestupu z Chaty pod Rysy a padal několik desítek metrů z turistické stezky směrem do údolí k Žabím plesům, při tom si poranil hlavu.

26. července 2016 - Šestatřicetiletý muž k Kroměříže nepřežil zásah bleskem v Západních Tatrách. Neštěstí se stalo, když se pohořím přehnala nečekaná prudká bouře.

20. září 2017 - Ve Vysokých Tatrách se ztratil český turista, který vyrazil na túru ze Štrbského plesa. Záchranáři našli jeho tělo po pěti dnech pod vrcholem hory Mlynické Solisko.

25. listopadu 2017 - Dvojice českých skialpinistů zahynula v Nízkých Tatrách. Sedmačtyřicetiletá žena a šedesátiletý muž nepřežili noc, podlehli následkům vyčerpání a podchlazení během špatného počasí.

Související

Horská záchranná služba Vysoké Tatry

Záchranáři ve Vysokých Tatrách pomáhali dvojici Češek

Slovenské záchranáře o Velikonocích zaměstnali čeští turisté. Horská služba v pátek pomáhala dvěma horolezkyním v Mlynické dolině. Informovala o tom agentura TASR. Jeden český horolezec v týdnu nepřežil pád ve Vysokých Tatrách. 

Více souvisejících

Vysoké Tatry Úmrtí Čechů v zahraničí neštěstí Slovensko horská služba horolezec

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 56 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

Ukrajinští vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy