Mladý evropský lídr nebo neúspěšný bojovník o nezávislost: Kdo jsou vítězové a poražení v roce 2017?

Brusel - V politice se střídají úspěchy s neúspěchy, bylo tomu tak i letos. Kteří světoví politici si mohou gratulovat k povedenému roku 2017 a budou moci navazovat na svoji práci? A kteří naopak budou muset nechat uplynulý rok plavat a soustředit se na budoucnost? Server Politico přinesl seznam vítězů a poražených v roce 2017.

Vítězové

Emmanuel Macron"Macronmánie" pobláznila celou evropskou politickou elitu v roce 2017. K té se přidali i francouzští voliči. Aby Macron dokázal vyvolat zápal ve voličích, organizoval nejdříve (stejně jako jeho americký kolega Donald Trump) masová shromáždění během své kampaně.

Díky nedostatkům jeho předchůdce Françoise Hollanda a skandálům jeho protivníků Françoise Fillona a Marine Le Penové dokázal Macron převzít kontrolu nad francouzskou společností a vedoucí úlohu v reformování Evropské unie.

Sebastian KurzEmmanuel Macron toho dokázal ve svém relativně mladém věku hodně. V Evropě je však jeden politik, který je ještě mladší a může toho dokázat mnohem víc. Řeč je o rakouském kancléři Sebastianu Kurzovi. 

Tím se stal díky tomu, že dokázal vyhrát volby s Rakouskou národní stranou, do jejíhož čela se odvážně postavil. Bude to on, kdo konečně změní rakouskou úlohu v Unii, která dosud spočívala v posluhování Německu? Může být vzorem pro další pravicové politiky, kteří nevědí, jak naložit s populistickými tlaky? Podle serveru Politico má pro to všechny předpoklady.

Cecilia MalströmováServer Politico přisoudil nálepku vítěze i švédské europoslankyni a eurokomisařce pro obchod. Úspěchy Malströmové spočívají především v dohodách mezi EU a Japonskem, respektive mezi EU a Kanadou.

Díky ní je Unie rovněž velmi blízko k podpisu gigantických dohod o volném obchodu s organizací Mercosur, která zahrnuje země jako Argentina, Brazílie, Paraguay nebo Uruguay. V roce 2018 by navíc měla začít jednání ohledně spolupráce s Austrálií a Novým Zélandem.

Andrej BabišNa seznam vítězů bruselského serveru Politico se dostal i novopečený český premiér a miliardář v jednom. Jak píše server, Babiš se po vzoru Silvia Berlusconiho naučil chodit po tenké čáře, která spojuje politickou sílu a možný trest odnětí svobody.

Babiš podle Politica mění rovnováhu moci v Evropské unii, a to hned na několika frontách. Jako osmý liberální lídr dává dobré šance Alianci liberálů a demokratů pro Evropu v Evropském parlamentu. Zároveň jako euroskeptik může změnit politiku Visegrádské čtyřky z konstruktivní na obstrukční v přístupu k Bruselu.

Donald TrumpSeznam vítězů v roce 2017 uzavírá americký prezident Donald Trump, a to i přes pád jeho popularity na historické minimum. Trumpovi se však ve své základně podařilo udržet loajalitu, takže jmenoval soudce z konzervativních řad.

Zároveň je pod takovým dohledem médií, který neměl žádný prezident před ním. Ve Spojených státech je dnes téměř nemyslitelné, aby se jediná zpravodajská relace obešla bez informací o něm.

Poražení

Carles PuigdemontHned na prvním místě mezi poraženými je Carles Puigdemont, muž, který si klátil cestu od pozice místního novináře až ke katalánskému vůdci. V centru pozornosti světa se objevil na přelomu září a října kvůli snahám o vyhlášení samostatnosti Katalánska.

Scény policejního násilí na demonstrantech možná šokovaly svět, Madrid však i přesto dokázal prohlásit referendum za neplatné. Jelikož jej Španělsko zbavilo práce, uprchl na konci roku 2017 do Bruselu. Zatím není jasné, zda se Puigdemont vrátí zpět do Španělska.

Mariano RajoyKatalánské regionální volby v prosinci sice nejspíš nemají jasného vítěze, ale nade vší pochybnost je jasné, kdo v těchto volbách prohrál. Podle serveru Politico se to španělskému premiérovi Marianu Rajoyovi stalo letos dokonce třikrát.

Nedokázal vyřešit katalánskou otázku předčasnými volbami, které daly separatistům v místním parlamentu absolutní většinu hlasů. Středopravá strana Ciudadanos sice zvítězila, Národní strana Rajoye však pohořela a z 11 mandátů jí zbyly v oblasti jen tři.

Angela MerkelováNěmecká kancléřka Merkelová - liberální alternativa k Donaldu Trumpovi, rezervní vůdkyně svobodného světa, královna Evropy, osobnost roku. Přesto se podle serveru Politico umístila letos mezi poraženými.

Při volbách do sněmovny sice její CDU/CSU vyhrála, ale ztratila velikou část svých voličů. Kvůli tomu bude muset jednat se sociálními demokraty, kteří však dříve o "velké koalici" nechtěli ani slyšet.

Theresa MayováPředsedkyně vlády Spojeného království Theresa Mayová slíbila "silnou a stabilní" vládu. Poskytla však vše, jen ne to, co slíbila. Alespoň tak to popisuje server Politico.

Vyjednavači o "brexitu" jsou vždy krok před ní, kabinet premiérky je týden co týden spojován s veřejnými konflikty a aby politicky přežil, musí se Mayová spoléhat na podporu Demokratické unionistické strany Severního Irska, která je "nepředvídatelným a nespolehlivým partnerem".

Martin SchulzPředseda německé SPD (Sociálnědemokratické strany) začal rok 2017 v čele Evropského parlamentu. Po krátkém intermezzu s německými voliči získala Schulzova strana v národních volbách nejméně hlasů ve své historii.

I když podle serveru Politico stále může "vytáhnout zajíce z klobouku" během jednání o koalici v příštích měsících, sám se v roce 2017 pohyboval stále tím samým směrem: dolů.

Související

Očkování, ilustrační fotografie

Nejvíc v unijním sporu o vakcíny ztratilo Česko, píše Politico

Výsledek jednání velvyslanců o rozdělení dodatečných deseti milionů vakcín proti covidu-19 přineslo ostudnou porážku rakouského kancléře Sebastiana Kurze, českého premiéra Andreje Babiše a šéfa slovinské vlády Janeze Janši. Napsal to portál Politico. Tato trojice zemí se odmítla připojit k plánu portugalského předsednictví na pomoc zemím potýkajícím se se zásadním nedostatkem vakcín.

Více souvisejících

Politico EU (Evropská unie) Brusel Emmanuel Macron Sebastian Kurz Andrej Babiš Donald Trump Carles Puigdemont Mariano Rajoy Angela Merkelová Theresa Mayová Martin Schulz (předseda Evropského parlamentu)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 3 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

Recenze: Jedna noc. Další česká exkurze do života lidí na dně je frustrující

Do českých kin vstupuje sociální drama s ambicemi o sociologický přesah a adrenalinem napumpované vyprávění. Sonda do života lidí na hraně možností a sil je však příliš uzavřená do sebe, topí se v hysterické rétorice a otravuje svou zacykleností. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy