Brexit je kolosální chyba, brzy tohoto rozhodnutí budeme velmi litovat, myslí si bývalý premiér

Londýn - Odchod Velké Británie z Evropské unie má své zastánce i odpůrce. Do druhé kategorie nepochybně spadá i bývalý britský premiér Tony Blair. Ten se nechal agenturou Reuters slyšet, že je "brexit obrovskou chybou, kterou nám příští generace neodpustí". Podle něj však není ještě všechno ztraceno.

Bývalý předseda vlády Spojeného království podle slov agentury Reuters vzkázal voličům, že pomalu, ale jistě dochází čas na to, aby se něco udělalo s odchodem Británie z Evropské unie. Podle něj "brexit torpéduje Británii tak, že toho budou příští generace litovat".

Již uběhlo více než rok a půl od referenda, ve kterém se Britové vyjádřili pro odchod z Unie. Je však pravdou, že je společnost v této otázce silně rozdělena. Současná britská premiérka Theresa Mayová má zemi připravit na odchod, který je nyní naplánovaný na březen 2019.

Všichni se v království shodují, že jde o nejrozsáhlejší geopolitickou událost od doby Druhé světové války. Tony Blair, někdejší předseda vlády za Labouristickou stranu tvrdí, že Británie kvůli tomuto odchodu bude chudší a slabší. Zároveň upozornil na to, že současná premiérka Mayová vůbec neřeší otázku irských hranic.

"Děláme chybu, kterou svět není s to pochopit a kterou nám naše budoucí generace nikdy neodpustí. Rok 2018 je poslední možností, abychom se vyslovili, jestli naše budoucí vztahy s Evropou budou lepší než ty stávající," uvedl Blair v prohlášení na své internetové stránce.

Blair již dříve vyzýval k upuštění od "brexitu", ale podle britských anket jeho slova názor voličů nijak neovlivnila. Bývalý premiér ve svém textu zároveň vyzval současného předsedu Labouristické strany Jeremyho Corbyna, aby společně se svým seskupením proti "brexitu" bojoval.

Související

Více souvisejících

Tony Blair Theresa Mayová Velká Británie EU (Evropská unie) Brexit Labouristická strana (VB)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy