V Německu začnou "tajné" rozhovory o vládě. CDU/CSU a SPD se hádají už teď

Berlín - V Německu začnou v neděli předběžné rozhovory mezi CDU/CSU a sociální demokracií (SPD) o nové vládě. Podle Angely Merkelové a Martina Schulze mají být rychlé a věcné. Tak snadné to ale zřejmě nebude. Sestavení kabinetu ve spolkové republice ještě nikdy netrvalo tak dlouho jako po loňských zářijových volbách.

Když už se v listopadu 2017 zdálo, že země poprvé směřuje ke koalici CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených, rozhodla se FDP rozhovory o vládě ukončit. Předčasné volby se tehdy zdály být nevyhnutelné. Zakročil ale prezident Frank-Walter Steinmeier, který parlamentní strany vyzval k dalšímu jednání.

Takzvané sondovací rozhovory, které v Německu tradičně předcházejí vlastnímu koaličnímu jednání, tak začnou téměř tři a půl měsíce po parlamentních volbách. Jakoby dosavadní vládní strany chtěly alespoň částečně dohnat časovou ztrátu, domluvily se, že sondovací rozhovory skončí už do příštího čtvrtku nebo pátku.

Celkem 39 vyjednavačů - po 13 z každé z trojice stran - nejprve zasedne společně, ale posléze mají v menších pracovních skupinách pečlivě probrat 14 tematických oblastí, které si strany stanovily. Merkelová a Schulz chtějí dosáhnout také toho, aby z rozhovorů neunikaly žádné informace. Žádný z vyjednavačů proto až do konce sondovacích debat, které podle SPD mohou vyústit také v podporu menšinové vlády CDU/CSU, nemá dávat rozhovory médiím nebo vystupovat v televizních diskuzích. Tabu mají být i tweety o aktuálním stavu vyjednávání.

Že by se únikům informací podařilo zcela zabránit, je ale nepravděpodobné, i proto, že je politici nezřídka používají cíleně, aby tak ovlivnili vyjednávání ve svůj prospěch. Také o věcnosti části vyjednavačů mohou panovat pochybnosti, zvláště po mediálních přestřelkách některých politiků CSU a SPD z uplynulých dnů.

Šéf poslanců bavorské CSU Alexander Dobrindt například sociálním demokratům vzkázal, že by neměli vytahovat prastará socialistická témata. Nemohou podle něj počítat s tím, že kompletně prosadí své požadavky. Místopředseda SPD Ralf Stegner zase v reakci řekl, že sociálním demokratům jsou takováto vyjádření CSU úplně ukradená.

Související

Více souvisejících

Německo Konzervativní unie CDU/CSU Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Angela Merkelová Martin Schulz (předseda Evropského parlamentu)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 17 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 5 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy