Irská Sinn Féin po 35 letech mění vedení, v čele strany bude žena

Belfast - Mary Lou McDonaldová bude novou předsedkyní irské republikánské strany Sinn Féin. Straně 35 let šéfoval Gerry Adams, který je už půlstoletí klíčovou a kontroverzní postavou irské politiky.

Adams stál v čele nacionalistické Sinn Féin, která působí jak v Irsku, tak v Severním Irsku, od roku 1983. Někteří ho označovali za teroristu, druzí ho chválili jako mírotvorce.

Jako šéf Sinn Féin, někdejšího politického křídla Irské republikánské armády (IRA), která vedla ozbrojený boj za odtržení Severního Irska (Ulsteru) od Británie, přispěl Adams k mírové dohodě z roku 1998. Ta ukončila tři desítky let trvající krvavé boje mezi katolíky a protestanty.

Adams byl zároveň obviňován, že byl vysoce postaveným členem IRA, toto tvrzení ale opakovaně popřel.

Odchod z čela strany oznámil Adams už loni v listopadu. Dnes stranické vedení sdělilo, že jedinou kandidátkou na post předsedy je McDonaldová. Předsednické volby se konají 10. února.

Související

Násilí v Severním Irsku dnes připomínají například obrazy na domech. Rozhovor

25 let od schválení Velkopáteční dohody. Sektářské násilí v Severním Irsku utichlo, konflikt ale nebyl zcela vyřešen, upozorňuje Váška

Před 25 lety, 22. května 1998, byla ve dvou referendech, které proběhly v Irsku a Severním Irsku, schválena Velkopáteční dohoda. Jejím cílem bylo ukončit období nazývané Troubles, neboli násilný konflikt v Severním Irsku mezi katolickými zastánci sjednocení Irska a protestantskými stoupenci setrvání v unii s Velkou Británií. Dohoda si vyžádala obrovské nasazení všech zúčastněných stran, připomíná v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Váška z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy v Praze. Odborník na moderní britské dějiny podotýká, že po uzavření dohody sice nastalo nejlepší období v dějinách Severního Irska, přesto však v regionu začínají sílit protesty a kritika dohody ze strany radikálnější části unionisté komunity.  
Leo Varadkar

Kdo bude vládnout v Irsku? Premiér Varadkar je připraven jít do opozice, Sinn Féin začíná jednat

Irský premiér Leo Varadkar dnes přiznal volební porážku své strany a oznámil, že je připraven odejít s Fine Gael do opozice. Levicová nacionalistická strana Sinn Féin, která v sobotních volbách získala největší počet hlasů, má dnes na programu schůzku s menšími stranami, s nimiž chce vytvořit vládu. Pokud jednání vedená Sinn Féin selžou, je Varadkar připraven do rozhovorů o budoucí irské vládě vstoupit.

Více souvisejících

Sinn Féin (irská nacionalistická strana) Mary Lou McDonaldová (Sinn Féin) Garry Adams (předák Sinn Féin)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy