Vondráček v Bruselu ujišťoval o proevropské orientaci Česka

Brusel - Šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček dnes jednal v Bruselu. Opakovaně zdůrazňoval trvající proevropské směřování České republiky.

Vondráčkova návštěva v Evropské komisi, která vyvrcholila schůzkou s jejím předsedou Jeanem-Claudem Junckerem, přišla pouhý den poté, co v Bruselu v zásadě obdobné kolečko seznamovacích jednání absolvoval Andrej Babiš, český premiér v demisi a Vondráčkův stranický kolega v hnutí ANO. Juncker od Babiše také dostlat jeho knihu „O čem sním, když náhodou spím".

„Prezentoval jsem stávající sněmovnu i svoje hnutí. Protože třeba pro některé lidi v Bruselu ještě pořád... Neříkám, že bychom nebyli čitelní, ale dostávají různé informace," řekl po schůzkách ČTK Vondráček. I Babiš si v pondělí v rozhovorech pro evropská média stěžoval na to, že je vnímán jako populistický politik, varoval naopak, že euroskepticismus v ČR poroste, pokud Brusel nezmění svůj přístup.

Šéf Sněmovny upřesnil, že s Junckerem si vysvětlili, že Česko zastává proevropskou pozici a že je to pro ČR úplně základní věc. „Chápu, že jsou u nás subjekty, které volají po referendu a tak dále. Ujistili jsme ho ale, že ten hlavní proud je jiný," popisoval Vondráček.

Juncker se podle šéfa české sněmovny zajímal i o české prezidentské volby a zmínil se o tom, že prezidenta Miloše Zemana zná dlouhou dobu a vždy jej pokládal za svého přítele.

Evropská komise a ČR mají podle Vondráčka společný zájem najít řešení konfliktu okolo migračních kvót. O reformě unijního azylového systému už od jara 2016 státy EU neúspěšně vyjednávají, premiéři a prezidenti dali na nalezení shody čas do poloviny roku. Babiš v pondělí naznačoval, že věc bude možná trvat i déle.

O migrační problematice Vondráček ostatně už odpoledne hovořil také s místopředsedkyní Evropského parlamentu Mairead McGuinnessovou. „Já ji seznámil s usnesením sněmovny, které se nějakým způsobem vymezuje vůči kvótám. Ona mi řekla svou představu o solidaritě, a že bychom se měli podílet," řekl Vondráček s tím, že podle Prahy by mělo být řešení společné.

S prvním místopředsedou komise Fransem Timmermansem se Vondráček kromě migračních témat bavil také o postupu komise vůči Polsku.

Předseda české sněmovny se dnes sešel též s Guyem Verhofstadtem, šéfem liberální frakce ALDE v Evropském parlamentu. Do ní v evropské politice patří také Vondráčkovo a Babišovo Hnutí Ano. Verhofstadt se podle šéfa české sněmovny zajímal o českou politiku, není vyloučena jeho další návštěva v ČR.

Související

Více souvisejících

evropská komise Radek Vondráček (ANO) Jean-Claude Juncker Frans Timmermans Guy Verhofstadt EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy