Le Penová má problémy. Utržila drtivou porážku

Francouzská Národní fronta se ocitla v krizi. Strana Marine Le Penové nedokázala navázat na úspěchy z předchozích let a utápí se ve vnitrostranických sporech. Proč francouzští nacionalisté propadli právě ve chvíli, kdy se očekával jejich vzestup? O tom píše server ForeignAffairs.

Paříž - Zdálo se, že francouzská Národní fronta konečně výrazně prorazí. V regionálních volbách v roce 2015 strana uspěla, v některých oblastech severní a jižní Francie dostala až 40% hlasů. Uprchlická krize vrcholila a řada Francouzů slyšela na jednoduchá hesla francouzských nacionalistů. V následných prezidentských volbách se Marine Le Penová probojovala do druhého kola. Pozdější prezident Macron jí sice porazil přesvědčivě, ale přesto se Národní fronta zdála být silná. Pak ale přišly parlamentní volby a FN získala slabých 13%. Zdá se, že strana je opět na cestě dolů.

Výsledek parlamentních voleb nebyl vyložený propadák, FN v nich dostala přes 10,5 miliónu hlasů. Přesto je ale hnutí v krizi. Le Penová nedokázala vytěžit ze svého postupu do druhého kola prezidentských voleb téměř žádný politický kapitál. Strana se také potýká s odchodem tisíců členů. Le Penovou opustil i vlivný souputník Florian Philippot, jež byl považován za číslo 2 v rámci strany. Proč se FN ocitla v těchto potížích? Do jisté míry se zdá, jakoby strana ztratila svůj protestní potenciál. Jako kdyby zlenivěla a stala se mainstreamem. A jestli něco Marine Le Penové její voliči neodpustí, tak je právě začlenění se mezi „tradiční politiky“.

Lednový průzkum tyto doměnky potvrdil. Nejvíce Francouzů je toho názoru, že nejsilnější opozicí proti stávající Macronově vládě je francouzská krajní levice. Na druhém místě se v průzkumech umístili středo-pravicoví republikáni. Národní fronta skončila až třetí. Jak se to Marine Le Penové mohlo stát? Krajní levice zkrátka využila momentu, kdy se FN utápěla ve vnitrostranických sporech a přebrala jí její protestní témata.

Nemusí ale jít o definitivní tečku za politickou kariérou Marine Le Penové. Ta se může utěšovat hlavně jednou věcí – ostatní tradiční politické strany jsou na tom ještě hůř. Emmanuel Macron vlétl na francouzskou politickou scénu jako uragán a na hlavu porazil hlavně francouzské socialisty. Zatímco ti se teď bojí o holé přežití, FN je na tom přeci jen lépe.

Pozitivně museli v táboře FN vnímat též výsledky lednového sociologického průzkumu. Podle něj si 64% Francouzů myslí, že je ve Francii příliš mnoho uprchlíků, 57% nechce, aby za stávajícími uprchlíky směli dorazit jejich rodinní příslušníci a 75% je pro zákaz zahalování se na univerzitách. A právě mezi těmito Francouzi bude FN hledat své potenciální voliče. Nakolik se jí to podaří teprve uvidíme.

Související

Více souvisejících

Marine Le Pen Národní fronta (NF) (Marine Le Penové) Francie

Aktuálně se děje

před 58 minutami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy