Kohl podporoval nacistické zločince? Na veřejnost vypluly závažné informace

Berlín - Někdejší německý kancléř Helmut Kohl po druhé světové válce finančně podporoval organizaci Hilfswerk Hausser, která vybírala peníze pro uvězněné nacistické zločince a jejich rodiny.

V podkladech, jejichž původ magazín Spiegel nepřibližuje, Kohl vypráví o tom, že dával asi 200 marek ročně organizaci Hilfswerk Hausser.

Haussera, po němž se organizace od roku 1962 jmenovala, považoval za "slušného chlapa". Hausser byl přitom za války vysoce postaveným členem elitních jednotek Waffen-SS, které se podílely na válečných zločinech.

Pro organizaci Waffen-SS měl Kohl zvláštní slabost i jako kancléř, když v roce 1985 spolu s tehdejším americkým prezidentem Ronaldem Reaganem navštívil vojenský hřbitov v Bitburgu na západě Německa, kde jsou pohřbeni i příslušníci Waffen-SS. Záležitost tehdy způsobila mezinárodní skandál. Oba politici nakonec vedle kontroverzního hřbitova navštívili také nacistický koncentrační tábor Bergen-Belsen.

Kohl, který stál v čele vlády spolkové republiky v letech 1982 až 1998, zemřel loni v létě ve věku 87 let.

Související

Angela Merkelová, německá kancléřka

Merkelová fatálně chybovala? Historie se opakuje, tvrdí politolog

NÁZOR - Vše mohlo být zcela jinak, upozorňuje Alexander Clarkson, politolog z londýnské King's College. V komentáři pro server Politico připomíná, že zhruba před rokem se zdálo, že německá kancléřka Angela Merkelová opět zvítězila, zažehnala vnitřní krizi ve své straně CDU a vymanévrovala konzervativní frakci, která se ji snažila sesadit.

Více souvisejících

Helmut Kohl Německo historie

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 33 minutami

před 44 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy