Organizace varovala EP před jadernými zbraněmi

Štrasburk - Pokud bude mezinárodní společenství spoléhat na jaderné zbraně, je použití těchto prostředků jen otázkou času. V Evropském parlamentu to dnes řekla šéfka Mezinárodní kampaně za zrušení jaderných zbraní (ICAN) Beatrice Fihnová.

Žijeme v nebezpečné době; jaderní vědci bijí na poplach a varují před potenciální jadernou katastrofou, zdůraznila Fihnová. Přitom upozornila, že důsledky nasazení jaderných zbraní by byly dalekosáhlé: spálená města a radiační zamoření, ve kterém by lidé umírali ještě roky poté.

V Evropě se často domníváme, že hrozba jaderných zbraní se týká zemí dále na východ, tedy Ruska, Korejského poloostrova nebo Číny; země EU však nejsou vůči jaderné hrozbě imunní, pokračovala Fihnová. Jaderné mocnosti se nacházejí i v Evropě a EU má proto odpovědnost věnovat se racionální spolupráci s cílem odstranit nestabilitu a zabránit násilné rétorice, uvedla.

"V Evropě čelíme časované bombě," zdůraznila Fihnová. Pokud je cílem EU světový mír, pak jedinou bezpečnou jadernou politikou je podle šéfky ICAN zrušení jaderných zbraní.

Za nepřijatelnou považuje Fihnová jadernou doktrínu USA, kterou minulý pátek zveřejnil Pentagon a jejímž cílem je zejména odradit Rusko od toho, aby hrozilo byť jen omezeným jaderným útokem v Evropě. Obsáhlý přehled americké jaderné strategie se ale mimo jiné rovněž zaměřuje na Čínu. Tato nová doktrína Spojených států podle Fihnové ničí vše, čeho bylo dosud dosaženo v jaderném odzbrojení, jelikož v jejím důsledku má být snadnější jadernou zbraň použít.

Související

Jaderný výbuch

Trumpova vláda zvažovala první jadernou zkoušku od roku 1992

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa projednávala možnost provést jaderný test. Byl by pro USA první od roku 1992 a mohlo by to mít mít závažný důsledek pro vztahy s dalšími atomovými velmocemi, napsal list The Washington Post. USA mají podezření, že zkoušky jaderných zbraní provádí Rusko a Čína, což obě země popírají.

Více souvisejících

jaderné zbraně - evropský parlament

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 8 hodinami

před 15 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie pátrá kvůli Vrběticím po generálovi z ruské GRU. Chtějí ho i Britové

Policie v souvislosti s tragickými explozemi ve Vrběticích pátrá po generálovi z ruské vojenské rozvědky GRU. Policisté na konci dubna odložili případ výbuchů muničních skladů v obci na Zlínsku s tím, že se podařilo prokázat podíl ruských agentů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy