Ve městě, kde se střílelo na imigranty, roste napětí: Do akce musela policie, starosta je zoufalý

Macerata – Po útoku bílého Itala na cizince černé pleti ve městě Macerata dál panuje napětí. Tamní policie se ve čtvrtek večer střetla s krajně pravicovými demonstranty. Informuje o tom server The Local.

Podezřelý Luca Traini řekl, že se rozhodl provést útok poté, co se dozvěděl, že policejní vyšetřovatelé objevili ve dvou kufrech tělo 18leté Pamely Mastropietrové z jejíž vraždy je podezřelý muž z Nigérie. Ministr vnitra Marco Minniti uvedl, že čin podle něj zjevně nese rysy rasové nenávisti a byl poznamenán pravicovým extremismem s jasným odkazem na fašismus a nacismus. Jedinou věcí, která prý oběti spojuje, je barva jejich kůže.

Podle právníka Trainiho řada lidí vyjadřuje údajnému střelci sympatie. Asi 40 lidí se údajně ve čtvrtek večer, účastnilo nepovoleného protestu který uspořádala krajně pravicová strana Forza Nuova. Na místě se zároveň konala protidemontrace, jejíž účastníci skandovali hesla jako „My jsme všichni antitifašisté".

Když se příznivci strany Forza Nuova pokoušeli vstoupit na centrální náměstí, střetli se s policií, někteří důstojníci údajně museli protestující zpacifikovat obušky. Dvanáct aktivistů bylo odvezeno na policejní stanici, kde byli obviněni z porušení policejního příkazu, který zakázal protest.

Roberto Fiore, který vede stranu Forza Nuova, propagoval demonstraci plakátem, na kterém hlásal, že že „lidé umírají na imigraci". Fiore také uvedl, že nepodporuje akci podezřelého střelce Lucy Trainiho, zároveň však uvedl, že střelec je „také obětí této situace“.

Už ve středu ráno požádal starosta Maceraty Romano Carancini o „přestávku“, aby bylo možné se vyhnout vyhnul „rozkolům nebo možným násilnostem" a aby město získalo čas na uzdravení po dvou strašlivých zločinech. Starosta sice vyzval k zastavení demonstrací, jeho slova ale zřejmě vyslyšena nebudou. The Local uvádí, že by protesty měly pokračovat i o víkendu,

Mnozí starostu podpořili, levicový deník Il Manifesto ale naznačil, že starosta doufal, že nedávné zločiny se zametou pod koberec, aby se vyhnul „špatné publicitě" zamířené na jeho město, které právě kandiduje na Evropské hlavní město kultury 2020.

Levicová organizace Sisma, která uspořádala první akci, uvedla, že její členové budou pochodovat a že žádost starosty považuje za „nepřijatelnou". Na facebooku o pochod projevilo zájmen více než 12 000 lidí. Ke skupině se se připojí členové jiných organizací z celé Itálie.

Příčina úmrtí Pamely Mastropietrové stále nejasná. Státní zástupce uvedl, že druhá pitva ve čtvrtek odpoledne nepřinesla žádné „významné výsledky" a že další výsledky testů se očekávají do tří týdnů. Koroner, který provedl pitvu, řekl deníku Repubblica, že vyšetření posílilo hypotézu, že Mastropietrová byl zabita, spíše než že by zemřela na předávkování drogami. Tělo prý ukazuje, že žena utrpěla násilí, když ještě byla naživu.

V souvislosti s úmrtím dívky jsou vyšetřováni dva muži. Jeden z nich je v současné době ve vazbě za to, že ukryl tělo, se kterým zacházel s pohrdáním, kvůli nedostatečným důkazům ale nebyl zatím obviněn z vraždy. Druhý muž je podezřelý z toho, že ženě prodal drogy.

Související

Více souvisejících

Luca Traini (střelec z Maceraty) Itálie Demonstrace Policie Itálie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy