Radikál Le Pen zůstává čestným předsedou své strany. Dcera má plán, jak se ho zbavit

Paříž - Odvolací soud ve Versailles ponechal Jean-Marie Le Penovi funkci čestného předsedy strany Národní fronta (FN), kterou před 45 lety založil. Zároveň však zůstává v platnosti zrušení jeho běžného členství ve straně.

Soudní spor pramení z neshod zakladatele FN s jeho dcerou Marine Le Penovou, která po převzetí předsednictví v roce 2011 stranu přibližuje k hlavnímu proudu francouzské politické scény.

Podle odvolacího soudu nemá zbavení Le Pena řadového členství žádný dopad na jeho pozici čestného předsedy, protože stanovy FN nevyhrazují tuto funkci pouze pro členy. Veteránovi krajní pravice, který letos oslaví devadesáté narozeniny, tak zůstává právo zúčastnit se březnového sjezdu strany, jakož i dalších jednání stranických špiček.

Rodinný konflikt ve francouzské politice ale tímto nemusí skončit. Na sjezdu FN v Lille 10. a 11. března totiž strana s největší pravděpodobností přijme nové stanovy, ve kterých už funkce čestného předsedy vůbec nefiguruje.

Le Pen přesto prohlásil, že se sjezdu zúčastní. "Tak či tak bych tam měl jet," řekl poté, co vedení FN potvrdilo, že mu účast na sjezdu zakáže z důvodu zrušení členství. "Mám v Národní frontě dostatek zastánců, abych neměl zapotřebí pomoci státních orgánů. Ale pokud to bude nutné, proč ne," pokračoval otec předsedkyně FN.

"Za měsíc bude tento problém zcela vyřešen," nechal se naopak slyšet generální tajemník FN Steeve Briois. Členové strany už prý zmíněnou úpravu stanov projednávali před dvěma lety a 95 procent z nich jí tehdy vyjádřilo podporu.

Bývalý lídr FN byl kritizován například za výroky o plynových komorách, které označil za historický "detail", či obranu maršála Philippea Pétaina.

Související

Více souvisejících

Jean-Marie Le Pen Národní fronta (NF) (Marine Le Penové) Francie Marine Le Pen

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy