Vražda slovenského novináře Kuciaka má přesah do Česka

Bratislava(Praha - Kvůli vyšetřování vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka navázalo Slovensko spolupráci s Europolem a také s policií v Česku a Itálii. Informoval o tom slovenský ministr vnitra.

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar na tiskové konferenci doslova uvedl, že případ dvojnásobné vraždy má přesah do České republiky. Policie prý má hned několik vyšetřovacích verzí této úkladné vraždy.

„Začínáme s vyhodnocování stop na místě činu. Kontaktovaly nás zahraniční bezpečnostní sbory a agentury. Komunikovali jsme proaktivně s českými zástupci," uvedl bez dalších podrobností. Slovenští vyšetřovatelé vyslechli v souvislosti s dvojnásobnou vraždou asi dvacet lidí, dodal.

Slovenská policie vyhodnocuje e-maily a více než dvě desítky hlášení na zvláštní telefonickou linku, kterou v souvislosti s vyšetřováním vraždy reportéra zřídila pro veřejnost. Policie, která za nejpravděpodobnější motiv vraždy novináře označila jeho investigativní práci, v případu zatím vyslechla dvě desítky osob.

Slovenská vláda vypsala milion eur za informace vedoucí k dopadení vraha novináře a jeho přítelkyně. Premiér Robert Fico jasně naznačil, že tato nabídka platí, na tiskové konferenci dokonce nechal tyto peníze vyskládat na stůl.  „Činíme některé kroky, které nejsou úplně standardní,“ poznamenal k tomu ministr vnitra Robert Kaliňák. 

Fico: “Tento milion eur je připravený pro toho, kdo pomůže dopadnout pachatele.” Právě teď na @CT24zive pic.twitter.com/S4HYgycQQo

— Michal Kubal (@MichalKubal) 27. února 2018

Fico také před kamerami řekl, že všechny jeho vlády ctily svobodu slova a on sám měl vždy jedině „věcné výhrady vůči novinářské práci“. O žurnalistech přitom dříve mluvil jako o „špinavých protislovenských prostitutkách“.

Kuciak podle portálu Aktuality.sk mapoval podnikatelské vazby Ficovy asistentky Márie Troškové a bývalého poslance Ficovy strany Směr-sociální demokracie a nynějšího tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaňa s italským podnikatelem Antoninem Vadalou, který byl prý napojen na italskou mafii. Portál napsal, že Vadala v roce 2003 stanul v Itálii před soudem v souvislosti s ukrýváním člena mafie, pro nedostatek důkazů byl ovšem zproštěn viny. Později se Vadala přestěhoval na Slovensko.

Portál také napsal, že na východním Slovensku podnikají zástupci několika rodin z prostředí italské Kalábrie, včetně klanu Vadaly, a spojují je aktivity v zemědělství, na které pobírají miliony eur na dotacích. Z nedokončeného Kuciakova článku podle portálu vyplývá, že Vadala a jeho italští známí se dostali do konfliktu se zákonem i na Slovensku.

O zmiňovaném propojení Troškové a Jasaňa na italského podnikatele psal také list Sme a již v roce 2016 rovněž týdeník Plus 7 dní.

Premiér Fico se dnes svých spolupracovníků zastal. "Nemůžete spojovat lidi s úkladnou vraždou, aniž byste předložili jeden jediný relevantní důkaz. Jen tak si vybírat některé lidi, kteří někdy v minulosti měli nějaké kontakty, a dávat je do portfolia lidí, kteří mají něco s úkladnou dvojnásobnou vraždu, je něco, co nemohu akceptovat," řekl Fico na společné tiskové konferenci s Gašparem a také s ministrem vnitra Robertem Kaliňákem. Dodal, že Jasaň úspěšně absolvoval všechny bezpečnostní prověrky a má přístup i k přísně tajným dokumentům.

O zmiňované italské podnikatele se podle Gašpara a Kaliňáka v minulosti zajímala slovenská policie. V jednom případě, který se ale netýkal Vadaly, policie podala návrh na podání obžaloby v souvislosti s podplácením daňových a jiných úředníků.

Nejsilnější slovenské opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) a Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO) po vraždě Kuciaka vybídly Kaliňáka i Gašpara k rezignaci. Podle Fica opozice zneužívá obou vražd k politických cílům.

Související

Eduard Heger

Hegerova vláda vyjádřila lítost nad vraždou Kuciaka a utrpením lidí v komunismu

Slovenská vláda dnes svými usneseními vyjádřila lítost nad vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové z roku 2018 a také nad utrpením lidí po nástupu komunistů k moci v Československu v roce 1948. Kabinet premiéra Eduarda Hegera tak učinil u příležitosti výročí obou událostí, které připadají na tyto dny.
Ján Kuciak

Kauza Kuciakovy vraždy není soudy uzavřena ani po pěti letech

Ani pět let od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka soudy na Slovensku neukončily proces se zbylými dvěma z původně pěti obžalovaných v tomto případu, ve kterém už byl k dlouholetému trestu vězení pravomocně odsouzen kromě jiných vrah Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. 

Více souvisejících

vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Policie SR Policie ČR Robert Fico Robert Kaliňák

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy