Německý parlament zřídil vyšetřovací komisi k berlínskému útoku

Berlín - Německý parlament zřídil zvláštní komisi, která se bude zabývat teroristickým útokem na berlínský vánoční trh z prosince 2016. Islamistický útočník tam zabil 12 lidí, včetně jedné Češky. Dosavadní vyšetřování ukázalo na mnoho závažných chyb úřadů.

Nejkrvavějšímu útoku ve jménu Islámského státu (IS) na německém území se už věnují vyšetřovací komise v Berlíně a Severním Porýní-Vestfálsku, kde atentátník Anis Amri nejčastěji pobýval. Na celoněmecké úrovni ale taková komise do dnešního dne zřízena nebyla, a to přesto, že si řada pozůstalých stěžovala, že se stále nepodařilo objasnit celé pozadí případu.

Pozůstalí, včetně Čecha Petra Čižmára, jehož žena Naďa při útoku zemřela, kvůli tomu kritizovali německé úřady i kancléřku Angelu Merkelovou (CDU). Šéfka německé vlády jim na prosincovém setkání v předvečer prvního výročí útoku řekla, že na vyšetření případu dohlédne.

Německé úřady sice tuniského islamistu Amriho, který používal řadu falešných identit, několik měsíců sledovaly a věděly, že porušuje zákony a prodává drogy, ale přesto ho nezatkly. I když ho považovaly za potenciálně nebezpečného, tak ho nedokázaly deportovat zpět do Tuniska. Ukázaly se také jasné nedostatky v komunikaci mezi tajnými službami jednotlivých spolkových zemí.

Na všechny tyto oblasti se chce parlamentní vyšetřovací komise zaměřit. "Byl systém přetížený, nebo šlo o jednotlivé chyby?" nastínil dnes jednu ze základních otázek šéf komise Armin Schuster (CDU).

Související

Při teroristickém útoku na vánoční trh v Berlíně zemřelo devět lidí (19.12.2016).

Teroristickému útoku v Berlíně předcházela série chyb. Zemřela při něm Češka

Teroristickému útoku na adventní trh v centru Berlína v prosinci 2016 nepředcházelo jediné pochybení, ale celá řada selhání německých bezpečnostních úřadů. Na dnešní tiskové konferenci to prohlásil předseda vyšetřovacího výboru berlínské Poslanecké sněmovny Stephan Lenz, který novinářům představil závěrečnou zprávu o pozadí útoku, jehož jednou z 12 obětí byla Češka.

Více souvisejících

teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016) Německo

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy