Salvini se považuje za jediného kandidáta na premiéra v koalici, Evropě poslal ostrý vzkaz

Milán - Předseda italské krajně pravicové strany Liga (dříve Liga severu) Matteo Salvini tvrdí, že je jediným možným kandidátem na premiéra v rámci středopravé koalice, která vyhrála nedělní parlamentní volby v zemi. Liga vyšla z hlasování překvapivě jako nejsilnější strana v koalici.

Salvini podle agentury Reuters vyloučil, že by mohl ustoupit ve prospěch kandidáta, který by byl schopen získat širší podporu v parlamentu. Evropské unii pak vzkázal, aby z jeho euroskeptické strany neměla obavy.

"Měla by mít Evropa strach? Ne. To Italové měli strach z Evropy v uplynulých letech, a my půjdeme do Evropy, abychom změnili pravidla, která Italy ožebračila," řekl Salvini, kterého citovala agentura ANSA.

Za opoziční středopravou koalicí, jejímž členem je také strana Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho, těsně skončilo protestní populistické Hnutí pěti hvězd (M5S). Žádná z politických sil ale nepřekročila hranici 40 procent potřebnou k pohodlnému sestavení vlády a jedna či druhá bude muset s potenciálními partnery vyjednávat. 

Berlusconi se dnes nechal slyšet, že Salvinimu sice úspěch přeje, ale že "nesporným" šéfem koalice a garantem její soudržnosti je on sám. Koalice by podle něj měla dostat mandát k sestavení vlády a on by měl být koordinátorem.

Sám se však premiérem stát nemůže, protože v roce 2013 byl pravomocně odsouzen za daňové úniky a šest let nemůže vykonávat žádnou veřejnou funkci. Berlusconi k tomu dnes řekl, že tento fakt jeho stranu znevýhodnil a bez toho "by všechno bylo jinak".

Claudio Borghi z Ligy dnes uvedl, že Salvini nevylučuje, že by strana mohla vládnout s Hnutím pěti hvězd. Nejpravděpodobnější variantou je ale podle něj spojení M5S s dosavadní vládní Demokratickou stranou (PD), která byla ve volbách poražena.

Šéf PD Matteo Renzi, který v pondělí na svou funkci rezignoval, řekl, že jeho levicová strana půjde do opozice a nebude se podílet na vládě s Ligou nebo M5S. Za toto prohlášení jej ale kritizovali mnozí čelní představitelé strany s tím, že se Renzi pokouší rozhodovat o budoucím směřování strany.

Dosud vládnoucí demokraté se spojenci obdrželi jen něco přes pětinu odevzdaných hlasů. Renzi stranu povede až do jejího sjezdu. Ten by se měl uskutečnit po prvním zasedání nově zvoleného parlamentu.

Agentura ANSA dnes poznamenala, že Itálie bude mít svého prvního černošského senátora, zvoleného za Ligu. Bude jím dvaašedesátiletý Toni Iwobi, který pochází z Nigérie a v Itálii žije 38 let. Má zkušenosti z komunální politiky a pravidelně vystupuje v italské televizi. Ve straně má na starosti migraci a bezpečnostní politiku. Vedl také protiimigrační kampaň Ligy, která měla heslo "konec invazi".

Související

Mario Draghi

Draghi má pro novou italskou vládu předběžnou podporu dvou stran

Designovaný italský premiér Mario Draghi dnes získal předběžnou podporu dvou důležitých politických stran pro vytvoření nové vlády. Informovala o tom média. Nový kabinet musí rozhodnout o využití více než 200 miliard eur (přes pět bilionů korun) z fondů EU určených na pomoc ekonomice vážně postižené pandemií.

Více souvisejících

Liga Severu (Itálie) Itálie Silvio Berlusconi Matteo Salvini (Liga severu)

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

před 1 hodinou

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Válka devastuje Pásmo Gazy. Polovina území je nepoužitelná, ukázala analýzy

Více než polovina zemědělské půdy v Pásmu Gazy, která je klíčová pro zajištění potravy pro obyvatelstvo tohoto válkou zasaženého území, byla zničena v důsledku konfliktu. Uvedla to Organizace spojených národů (OSN) na základě analýzy, kterou přinesla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy