Vídeň je špinavá kvůli uprchlíkům? Orbánův spolupracovník natočil odstrašující video

Budapešť/Vídeň - Šéf úřadu maďarského premiéra János Lázár zneužil Vídeň jako odstrašující příklad, jak by údajně mohla za několik let vypadat Budapešť, pokud lidé dovolí opozici vpustit do Maďarska migranty. Přisadil si i Viktor Orbán, který opět varoval voliče před možnou proměnou Maďarska v přistěhovaleckou zemi.

Lázár na videu natočeném v jedné ze čtvrtí rakouské metropole tvrdí, že Vídeň je kvůli imigrantům špinavější, chudší a nebezpečnější.

"Ulice jsou zjevně špinavější, oblast je zjevně chudší a je tu hodně zločinu," říká Lázár na videu, které zveřejnil na svém facebooku. Stojí přitom ve vídeňské čtvrti Favoriten, ve které má podle posledních statistik původ v zahraničí více než 40 procent obyvatel.

Podle šéfa úřadu maďarského premiéra hrozí, že "pustí-li opoziční strany do země imigranty", mohla by za dvacet let Budapešť vypadat podobně jako Vídeň. Čtvrť, ve které se na videu nachází, označil za město ve městě, kde žijí "z bílých a křesťanů" už jen důchodci a všichni ostatní jsou imigranti.

"Ve Vídni je mnoho škol, kde už nejsou bílí Vídeňané, ale jen děti muslimských imigrantů a imigrantů z Blízkého východu," říká dále na videu blízký spolupracovník premiéra Orbána. Na závěr svým voličům slibuje, že spolu se svými kolegy z vládní strany Fidesz pracuje na tom, aby podobnému vývoji jako ve Vídni v Maďarsku zabránil.

Lázár dnes oznámil, že Facebook mu video "cenzuroval a smazal", a sociální síť zároveň vyzval, aby video opět vrátila, protože jinak mu bude upřeno právo na svobodu vyjadřování a názoru. Lázár rovněž zveřejnil snímek obrazovky se sdělením, v němž Facebook politikovi sděluje, že odstraňuje příspěvky útočící na lidi například na základě jejich etnické, národní nebo náboženské příslušnosti.

Vídeňská radní pro hospodářství Renate Braunerová ze sociální demokracie (SPÖ) na twitteru vyjádřila své zděšení nad tím, že "politik tak ponižuje hlavní město sousední země". Lázárova tvrzení jsou podle ní obsahově mylná a také xenofobní. Osobně prý může Maďarsku jen přát, aby na tom tamní města byla podobně jako Vídeň, což je město s nejvyšší kvalitou života na světě, zdůraznila Braunerová.

Orbánova strana Fidesz, která vládne Maďarsku od roku 2010, svoji kampaň před parlamentními volbami vypsanými na 8. dubna doposud stavěla především na vyvolávání strachu z migrace.

Pokud se Maďarsko chce v nadcházejících čtyřech letech posunout vpřed, nesmí podle premiéra přijmout žádného migranta a musí chránit svůj pohraniční plot. "Brusel by za něj měl zaplatit," řekl Orbán. Zopakoval tak svůj požadavek, aby Evropská unie uhradila nejméně polovinu nákladů na stavbu plotu, který Maďarsko k ochraně svých hranic před běženci vybudovalo. Dodal, že Maďarsko by mělo také zakázat vstup všem, kteří aktivně přistěhovalectví organizují.

Orbán také řekl, že Maďarsko se od nikoho svobody zbavit nenechá, protože chce o svých věcech rozhodovat samo. Poznamenal, že kdyby Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) mohly rozhodovat o maďarských národních záležitostech, skončila by země v potížích.

Na facebooku Orbán varoval předtím, aby se k moci dostali ti, kdo chtějí Maďarsko přetvořit v přistěhovaleckou zemi. "Nesmíme dopustit, aby se ke kormidlu dostali politici, a že jich je hodně, kteří nekonají v zájmu Maďarů, neboť chtějí z Maďarska udělat přistěhovaleckou zemi," uvedl premiér.

Související

Více souvisejících

Maďarsko volby v Maďarsku Viktor Orbán Vídeň, Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy