Trevír chystá oslavy jubilea Karla Marxe, Čína poslala speciální dar

Trevír - Filozof Karel Marx se narodil v Trevíru a v květnu tam jeho 200. jubileum připomenou tři výstavy. Na jejich otevření má promluvit předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Zvláštní dan poslala i Čína. Jde o nadživotní sochu revolucináře.

Marxe zpodobnil přední čínský sochař a ředitel Čínského národního muzea Wu Wej-šan. Bronzový odlitek vysoký 4,4 metru vytvořil symbolicky s nakročenou levou nohou. Slavnostní odhalení sochy, která váží 2,3 tuny, je naplánováno na 5. května, tedy na den Marxových narozenin, uvedla agentura DPA.

V Číně vládne komunistická strana, v zemi ale podle mnoha odborníků nastolila tvrdý, takzvaný dickensovský kapitalismus. Ten panoval v Evropě v 19. století a Marx jej pranýřoval.

Na otevření výstav v Trevíru promluví 4. května v Konstantinově bazilice šéf Evropské komise Juncker. V lednu to oznámil organizátor akcí Rainer Auts, aniž výběr řečníka vysvětlil. Juncker předsedal lucemburské středopravicové Křesťanskosociální lidové straně a působil také ve vedení Mezinárodního měnového fondu, který levice kritizuje.

Největší z chystaných výstav v Rýnském zemském muzeu ponese název Karl Marx 1818-1883. Život. Dílo. Doba. Potrvá do 21. října.

Odpůrci Marxovi vyčítají důraz na třídní boj, výzvy k revoluci, nárokování si vědeckosti, útok na náboženství či výpady vůči Židům. Ani v Trevíru není všeobecně přijímán a panují obavy, že jeho sochu někdo poškodí.

Související

Hrob Karla Marxe

Vandal zničili hrob Karla Marxe na hřbitově v Londýně

Neznámý vandal v noci dnešek opět poničil na hřbitově v londýnské čtvrti Highgate náhrobní desku německého filozofa a teoretika komunismu Karla Marxe. Oznámil to deník The Guardian, který připomněl, že se tak stalo už podruhé za dva týdny.

Více souvisejících

Karel Marx Komunismus Německo Čína Sochy

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy