Státní převrat na Slovensku? Opozice chce pád vlády, Fico opět vyjel po Kiskovi

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico chce, aby v koalici zůstala strana Most-Híd, která v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka vybídla k rezignaci ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Ten je také místopředsedou strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD), odstoupit odmítá.

"Budeme nabízet taková řešení, aby Most-Híd mohl pokračovat ve vládě. Vnímám realitu a jsem připraven o věcech hovořit," řekl dnes Fico na tiskové konferenci. Dodal, že koalice bude jednat příští týden po návratu jejích zástupců ze zahraničí. Podle médií je na dovolené předseda nejmenší koaliční strany Most-Híd Béla Bugár.

Fico opět kritizoval prezidenta Andreje Kisku, který v neděli navrhl zásadní rekonstrukci vlády nebo předčasné volby jako způsob řešení krize důvěry ve stát po vraždě novináře a jeho partnerky. Prezident kvůli tomu dnes zahájil konzultace se zástupci polických stran.

"V prezidentském paláci začíná scénář, který má jednoznačně za cíl změnit mocenské poměry ve státě a negovat výsledky regulérních parlamentních voleb. Hlava státu se touto iniciativou propůjčila k opoziční hře, jejíž výsledkem nemá být stabilita státu, ale naopak chaos a předčasné volby," řekl Fico.

Ministryně spravedlnosti a místopředsedkyně strany Most-Híd Lucia Žitňanská označila Ficovy výroky za neakceptovatelné a nepřípustné. Slovenský týdeník Trend na svém webu napsal, že nebude zveřejňovat informace z brífinků premiéra, na kterých předseda vlády nedává prostor novinářským dotazům a věnuje se konspiracím. Na dnešní tiskové konferenci na rozdíl od předchozích brífinků Fico povolil novinářům položit tři otázky.

Kiska jako první přijal dopoledne zástupce opozičního hnutí Jsme rodina-Boris Kollár a odpoledne vedení protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti. Zástupci obou hnutí, které mají ve sněmovně dohromady 24 poslanců, se po schůzce s hlavou státu vyslovily pro vypsání předčasných voleb.

Po demisi ministra kultury Marka Maďariče, který rezignoval kvůli vraždě novináře, slovenský prezident odpoledne pověřil vicepremiéra pro investice a informatizaci Petera Pellegriniho dočasným vedením ministerstva. Místopředseda Směru-SD Pellegrini novinářům řekl, že jedním z kandidátů na nového ministra kultury je poslanec této nejsilnější vládní strany a Ficův poradce Erik Tomáš.

"Slovensku nepomohou kosmetické změny, ale zásadní obnova důvěry v instituce, ve spravedlnost. Nepotřebujeme v čele vlády člověka, který šíří konspirace a rozděluje společnost," řekla poslankyně opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veronika Remišová na tiskové konferenci, které se zúčastnilo vícero opozičních poslanců. Podle OĽaNO v současnosti již nestačí odvolat ministra ministra a šéfa policie.

Zatím není známo, kdy se mimořádná schůze parlamentu o vyslovení nedůvěry kabinetu uskuteční. Předseda sněmovny ji musí svolat do sedmi dnů od podání návrhu. Opozice chce vyčkat do skončení konzultací, které dnes odstartoval prezident Andrej Kiska se zástupci parlamentních stran. Hlava státu se dříve vyslovila pro zásadní rekonstrukci vlády nebo vypsání předčasných voleb.

"Nejde jí o nic menšího než o státní převrat. Opozice potvrdila, že jí nejde o žádné vyšetření vraždy. Tragickou smrt mladých lidí chápe jen jako výtah k moci," řekl v reakci Fico, který již loni přečkal pokus opozice o vyslovení nedůvěry ve sněmovně.

Související

Více souvisejících

Robert Fico Robert Kaliňák vláda SR Andrej Kiska Slovensko

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy