Le Penová je amatérská politička? Ve Francii to vře kvůli snaze přejmenovat její stranu

Paříž - Šéfka francouzské krajní pravice a neúspěšná kandidátka na prezidentku v loňských volbách Marine Le Penová oznámila, že má už nové jméno pro svojí stranu - Rassemblement National (Národní sdružení). Nového názvu však už užívá jiná politická strana.

Kromě výše uvedeného vyvolal nový název Rassemblement National (Národní sdružení) odpor i u některých členů Front National, kteří se stále ještě nedokázali vyrovnat s volební prohrou během loňských voleb do Národního shromáždění, v němž získala strana nově zvoleného francouzského prezidenta Emmanuela Macrona většinu mandátů.

Ti se obávají, že by název Rassemblement National (česky: Národní sdružení) mohl straně, která se dlouhodobě snažila distancovat od politiky svého zakladatele Jeana Marie Le Pena, otce Marine Le Penové, vrátit nálepku extremisté podporující neonacisty a krajně pravicové skupiny.

Problém s členy Front National však není jediný, který musí Le Penová v současnosti řešit. Igor Kurek, šéf strany Rassemblement National, se k přejemnování Front National vyjádřil tak, že dochází k pokusům užívat název již existující politické strany. 

„Milá Marine, dovoluji si Vás informovat, že Rassemblement National už existuje, což byste vzhledem k tomu, že jste se s námi utkala v komunálních volbách, měla dobře vědět. Nejste oprávněná užívat našeho názvu a házet nás, gaullistickou republikánskou pravici, do jednoho pytle s krajní pravicí, jíž reprezentujete," napsal Kurek na svém Twitterovém účtu

Le Penová se k tomuto komentáři o několik hodin později vyjádřila tak, že sama zažaluje Kureka kvůli neoprávněnému užívání loga Front National. V pondělním rozhovoru pro rádio RTL oznámila, že si její strana zaregistrovala právo užívat název Rassemblement National už v roce 1986.

Kurek na to reagoval prohlášením v rádiu Europe 1, kde nazval Le Penovou amatérskou političkou, a kde zároveň potvrdil, že nemá problém řešit tento spor soudní cestou. Zároveň dodal, že jeho strana Rassemblement National bude kandidovat v komunálních volbách 2020 pod stávajícím názvem i logem.

Francouzské slovo „rassemblement“ znamená v překladu sdružení, unii nebo shromáždění a bylo několikrát za sebou užíváno několika středopravicovými stranami hlásícími se k odkazu zakladatele Čtvrté francouzské republiky Charlese de Gaulla.

Charles de Gaulle nejprve založil stranu Rassemblement du Peuple Francais (Sdružení francouzského lidu) v roce 1947. Její existence sahala až do roku 1955. V roce 1976 založil Jacques Chirac stranu Rassemblement pour la République (Sdružení za republiku) a v roce 2014 založil jeho nástupce v Elysejském paláci Nicolas Sarkozy opoziční stranu La Rassemblement, z níchž se později zrodili Republikáni.

Slovo "rassemblement" je dlouhodobě spojováno s extremismem. Zmiňovanou stranu Rassemblement National (Národní sdružení), která má podobně jako Front National ve svém logu červeno-bílo-modrý plamen, založil po skončení druhé světové války kolaborant Marcel Déat.

Z výše uvedeného důvodu se část členů Front National bojí užívat tohoto názvu, aby se strana, kterou chtěla Le Penová dostat na výsluní, opět nevrátila do postavení, jaké měla za jejího otce.

Související

Francouzský herec Gérard Depardieu

Slavný herec Gérard Depardieu byl ve Francii zadržen

Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV. Kriminalisty zajímají případy dvou žen, které hvězdu světové kinematografie obvinily ze sexuálního napadení během natáčení filmů v posledních deseti letech. Depardieu je ve vazbě od osmi hodin ráno, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

Francie Marine Le Pen Národní fronta (NF) (Marine Le Penové)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Aktualizováno před 30 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 46 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy