Přiznejte se k útoku, nebo vaše televize končí, vzkazují Britové do Moskvy

LondýnMoskva – Mezi Velkou Británií a Ruskem to v posledních dnech vře zejména kvůli útoku na bývalého agenta Seregeje Skripala a jeho dceru. Britové teď Rusům pohrozili, že pokud se k události nepostaví čelem, přijde jejich televize RT v Británii o licenci.

Ruským státem ovládaná televize RT by mohla ve Velké Británii přijít o licenci, pokud tamní úřady potvrdí ona podezření, že jsou Rusové zapleteni do útoku na bývalého špióna Sergeje Skripala.

Ofcom, instituce, jež má v Británii správu licencí na starosti, varovala RT, že pokud se obvinění potvrdí, bude s televizí zahájeno řízení. Ofcom má právo odebírat licence těm kanálům, které se proviní proti britskému právu.

Rusové tvrdí, že v případě, kdy by k odebrání licence skutečně došlo, bude RT sloužit pouze jako obětní beránek v politické hře a případný krok Ofcomu by znamenal omezení svobody slova ve Velké Británii.

Britská premiérka Theresa Mayová se již v uplynulých dnech nechala slyšet, že zapojení Ruska do útoku na Skripala a jeho dceru je „velmi pravděpodobné“ a dala Ruské federaci čas do úterní půlnoci, do níž měli Rusové přijít s věrohodným přiznáním a vysvětlením.

Toto vysvětlení z ruské strany ale nepřišlo a Britové si tak středeční den vyhradili pro případné reakce. Zdá se, že kroky podniknuté proti ruské televizi RT mohou být právě takovou reakcí.

Jakoukoli souvislost Ruska se Skripalovou otravou dnes v Moskvě znovu popřel kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. "Moskva nepřijme absolutně prázdná a neprokázaná obvinění, odmítá jazyk ultimát," řekl mluvčí. Hovořit o formě ruské odpovědi na britskou odvetu je předčasné, nicméně po jakýchkoli "nezákonných" britských akcích proti ruským médiím přijde ruská odpověď, poznamenal Peskov. Doufá, že "ostatní evropské státy neopodstatněnost obvinění proti Rusku pochopí".

Podle agentury Interfax ruské velvyslanectví v Londýně hodlá dnes požádat o konzulární kontakt se Skripalovou dcerou Julijí, která byla jedovatou substancí zvanou Novičok rovněž zasažena. Třiatřicetiletá žena má ruské občanství, o jejím aktuálním zdravotním stavu nejsou žádné informace. Při hospitalizaci byl podle britských médií její stav stejně jako stav jejího otce kritický.

Podle ruského analytika Fjodora Lukjanova rozsah britské reakce závisí na tom, zda kroky Londýna podpoří jeho evropští spojenci. Evropa ale nebude ochotna Rusko izolovat, řekl politolog agentuře Interfax.

Související

Chemické zbraně

ROZHOVOR: Rusko se zbavilo chemických zbraní, oznámil před pěti lety Putin. Jistotu nemáme, uvádí Michal Smetana

Vladimir Putin 27. září 2017 avizoval, že Ruská federace dokončila likvidaci svého chemického arzenálu. Ačkoliv bylo prohlášení ve své době vnímáno jako jeden z milníků na cestě k naplnění zákazu této kategorie bojových prostředků, Moskva byla postupem času stále více obviňována z nedostatečného splnění svých závazků v dané oblasti, upozorňuje odborník na jaderné, chemické a autonomní zbraně a teorii odstrašení Michal Smetana v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Docent působící na Katedře bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a vedoucí výzkumné skupiny Experimental Lab for International Security Studies dodává, že kauza otravy agenta Sergeje Skripala ukazuje na přetrvávající existenci nějaké zásoby nervově paralyzujících látek v Rusku a schopnost tamního bezpečnostního aparátu s nimi operovat. Jejich nasazení na ukrajinském bojišti, o kterém se opakovaně spekuluje, ovšem nepovažuje za pravděpodobné.
Sergej Skripal

Británie obvinila dalšího Rusa v případě pokusu o otravu Skripala

Britská policie oznámila, že obvinila třetího Rusa v případě pokusu o vraždu bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala v Salisbury v roce 2018. Za útok nervově paralytickou látkou novičok už Británie v nepřítomnosti stíhá agenty ruské vojenské rozvědky Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu, nově policie obvinila Denise Sergejeva, který podle vyšetřovatelů operaci velel.

Více souvisejících

Sergej Skripal RT (dříve Russia Today) Velká Británie Rusko televize televize RT

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 57 minutami

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Trumpova ex-asistentka Hope Hicksová vypovídá. Měla popřít aféru Stormy Daniels

Trumpova bývalá hlavní asistentka Hope Hicksová v pátek vypověděla, že jí v posledních dnech prezidentských voleb v roce 2016 sdělil, aby popřela, že by měl sexuální vztah s pornohvězdou Stormy Danielsovou.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy