Rozbroje ve Ficově koalici: Nejmenší strana se šprajcla, chce předčasné volby

Bratislava - Řešením politické krize na Slovensku je pouze vypsání nových voleb. Řekl to dnes místopředseda nejmenší vládní strany Most-Híd a ministr životního prostředí László Sólymos.

Most-Híd v pondělí podmínil své setrvání v koalici premiéra Roberta Fica dohodou o nových volbách, podle některých představitelů zbylých dvou koaličních stran se ale jednání týkají i možnosti rekonstrukce současného kabinetu.

"Nehovoří se o rekonstrukci vlády. Tuto záležitost (politickou krizi) dokáže vyřešit nikoli rekonstrukce vlády, ale předčasné volby. Nepřichází v úvahu rekonstrukce vlády, přicházejí v úvahu předčasné volby," uvedl dnes Sólymos.

Podle něj nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie a Ficova poradce Erika Tomáše strana dělá všechno pro udržení stávajícího kabinetu. Tomáš dodal, že předčasné volby jsou variantou až po vyčerpání všech ostatních možností.

Slovenská média uvedla, že koalice při jednání o možnosti předčasných voleb jako jejich nejdříve možný termín zvažuje 7. červenec, další variantou je uspořádání voleb v září. Most-Híd dříve odmítl spojení případných předčasných voleb s komunálními volbami, které by se měly v zemi uskutečnit na začátku listopadu. Pro vypsání nových voleb do sněmovny se již dříve vyslovila celá opozice. Nejrychlejší cestou k novým volbám je schválení ústavního zákona o zkrácení funkčního období současné Ficovy vlády, která nastoupila do úřadu před dvěma roky. Zmiňovaný zákon by muselo podpořit alespoň 90 z celkového počtu 150 poslanců parlamentu. Touto třípětinovou většinou koalice ani opozice samostatně nedisponují.

Příští pondělí se uskuteční mimořádná schůze slovenské sněmovny, která bude jednat o opozičním návrhu odvolat Fica. Opozice ovšem nemá dostatek hlasů a Most-Híd dosud neuvedl, zda se při tomto hlasování k opozičním poslancům přidá.

Koaliční krize zatím neochromila schůzi kabinetu ani zasedání parlamentu. Vláda dnes projednala všechny plánované materiály a poslanci koaličních stran ve sněmovně hlasovali jednotně. Slovenští poslanci stihli od úterý na stávající schůzi parlamentu projednat již většinu materiálů. Největší opoziční strany v úvodu ale stáhly z programu své návrhy zákonů s odůvodněním, že sněmovna by se již měla zabývat pouze ústavním zákonem o zkrácení funkčního období současné vlády, která nastoupila do úřadu před dvěma lety.

Fico jednání koalice tento týden ještě nekomentoval. Reportérovi portálu Aktuality.sk dnes na jeho dotaz, zda nabídl svou funkci, Fico řekl, že je ten poslední, s kým má zájem hovořit. Premiér se novinářům vyhnul i po jednání vlády.

Související

Více souvisejících

Slovensko Most-Híd vláda SR Robert Fico

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy