Politik AfD Bystroň dostal pokutu 1000 eur, porušil tajnou volbu kancléřky

Berlín - Politik protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Petr Bystroň, sám český emigrant, dostal pokutu 1000 eur za to, že porušil tajnost dnešní volby kancléřky.

Bystroň je český emigrant, který v roce 1987 s rodiči odešel z Československa. Fotografii, na níž je vidět, že hlasoval proti Angele Merkelové (CDU), na twitteru zveřejnil s textem "Ne moje kancléřka".

"Poslanec Petr Bystroň ve volební kabině vyfotografoval svůj vyplněný hlasovací lístek i hlasovací průkaz a tuto fotografii zveřejnil. Tím vědomě porušil zásadu tajnosti volby," řekl poslancům Schäuble krátce poté, co znovuzvolená Merkelová složila přísahu.

Bystroň podle Schäubleho vážně porušil řád a důstojnost Spolkového sněmu. Poslanci Schäubleho slova o pokutě ocenili potleskem.

Související

Petr Bystroň (AfD) na fotografii s bývalým prezidentem Václavem Klausem z roku 2015. Klaus úspěch euroskeptické AfD ve volbách přivítal

Ve volbách v Německu kandidují i lidé s vazbami na Česko a Slovensko

O poslanecké křeslo ve Spolkovém sněmu se dnes v Německu uchází řada osobností, které mají blízké vazby na Česko a Slovensko. Znovu kandidují nejen poslanci, kteří žijí na pomezí s Českem, takže je pro ně přeshraniční propojení regionů osobně důležité, ale také ti, kteří z někdejšího Československa pocházejí.

Více souvisejících

Petr Bystroň Německo Alternativa pro Německo (AfD) Angela Merkelová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy