Maďarsko proti EU a multikulturalismu: Příznivci Orbána pochodovali Budapeští

Budapešť - Desítky tisíc příznivců maďarského premiéra Viktora Orbána se dnes sešly před parlamentem v Budapešti. Viktor Orbán jim slíbil svobodu a nezávislost maďarského státu. Akce se zúčastnily i tisíce příznivců polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS).

"Chceme vyhrát nejen volby, ale i naši budoucnost," uvedl podle agentury MTI 54letý premiér, jehož pravicová strana Fidesz bude o další vítězství usilovat v parlamentních volbách 8. dubna. Podle něj to bude dosud největší bitva.

Šéf maďarské vlády je přesvědčen, že Maďarsko čelí tlaku zahraničních sil, které mají v zemi své přívržence, a chtějí Maďarsku vnutit imigraci. "Vnější síly a mezinárodní mocnosti nám to všechno chtějí vnutit s pomocí přisluhovačů tady v Maďarsku, a v nadcházejících volbách pro to vidí dobrou příležitost," varoval Orbán.

"Očekávají, že během několika desítek let předáme naši zemi cizincům, kteří nemluví naším jazykem, nerespektují naši kulturu, naše zákony, ani způsob našeho života," řekl Orbán. 

Mnoho z více než milionu migrantů z Blízkého východu či Afriky, kteří v roce 2015 přišli do Evropy, prošlo také Maďarskem. Země na migrační vlnu reagovala postavením hraničního plotu a ostrým odmítáním přerozdělování uprchlíků na základě přidělených kvót. "Ti, kteří nezastaví migraci na svých hranicích, budou ztraceni," řekl dnes maďarský premiér.

Podle agentury Reuters také řekl, že v odmítání imigrace se k Maďarsku připojily Polsko, Slovensko, Česká republika, Spojené státy, Rakousko a Itálie.

Demonstranti dnes na podporu maďarské vládní strany prošli ulicemi Budapešti během takzvaného pochodu míru. Mnozí nesli transparenty s nápisy jako "Maďarsko proti Evropě" a "Stojíme za tebou, Viktore".

"Dnes, stejně jako několikrát v naší historii, musíme bojovat za naši nezávislost, za náš národ, aby Maďarsko zůstalo maďarskou zemí a nestalo se multikulturním státem," uvedlo v prohlášení Fórum občanského sdružení (COF).

Účastníci pochodu v centru metropole také vzdali hold hrdinům revoluce z roku 1848. Šéf COF László Csizmadia přitom uvedl, že Maďaři a Poláci bojovali za svobodu bok po boku, než společně v letech 1989 a 1990 zcela odstranili "sovětské kolonizátory". Obě země se podle něj musejí bránit proti "bruselské byrokracii a ultraliberální ideologii".

Související

doc. Mgr. et Mgr. Andrej Tóth, Ph.D. se zaměřuje na politicko-ekonomický a sociokulturní vývoj střední Evropy ve 20. století; multilaterální vztahy ve střední Evropě v meziválečném a poválečném období (politika, hospodářství, sociální otázky, kultura); československo-maďarské bilaterální vztahy v meziválečném období; historicko-politický a ekonomický vývoj meziválečného a poválečného Maďarska

ROZHOVOR: Orbánovi ve volbách pomohla roztříštěnost opozice i zásahy vlády v ekonomické oblasti, říká hungarista

Maďarský premiér Viktor Orbán vyhrál čtvrté parlamentní volby v řadě. Co stojí za úspěchem jeho konzervativní strany Fidesz? Faktorů je hned několik. „Volební kampaň byla více než na konstruktivní konfrontaci volebních cílů postavena opět na konstruktech uměle vytvořených krizí a z nich plynoucích nebezpečí pro Maďarsko,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz docent Andrej Tóth, hungarista a kancléř Vysoké školy ekonomické v Praze.
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Maďarsko volilo parlament, první výsledky naznačují Orbánovo vítězství

Částečné výsledky dnešních maďarských parlamentních voleb potvrzují první odhady, podle kterých zvítězila konzervativní strana Fidesz premiéra Viktora Orbána. Ten se už prohlásil vítězem a lídr opozice Péter Márki-Zay uznal porážku. Po sečtení více než 70 procent odevzdaných volebních lístků mu připadá 54,5 procenta hlasů, opoziční koalici Společně za Maďarsko pak 34 procent hlasů, informovala volební komise.

Více souvisejících

volby v Maďarsku Viktor Orbán Maďarsko

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy