Nehrajte si s ohněm, Rusko jsme zbytečně ponižovali, zní z Británie

Londýn – Mohlo by se zdát, že britská politická scéna i veřejnost jsou v posledních dnech sjednoceny téměř jako jeden muž. Na první pohled všichni stojí za Theresou Mayovou a podporují její tvrdý postoj vůči Rusku. Čas od času se ale objeví i opačné názory.

Podle sloupkaře britského deníku Guardian Simona Jenkinse by si měla britská vláda počínat opatrně. Reakce Theresy Mayové byla podle něj více méně přiměřená. Došlo k útoku na člověka, jež se nacházel na britské půdě. Útok byl podniknut ze zahraničí a bylo při něm porušeno mnoho psaných i nepsaných pravidel. Poté se ale dle Jenkinse rétorika, s jakou Británie do následné krize vstoupila, zbytečně vyhrotila.

Kabinet premiérky Mayové podle něj předvedl vlnu ostrakizace a hněvivých reakcí směrem k Rusku. To vše za podpory například Německa, Francie nebo USA. Sloupkař ale varuje před přílišným vyhrocením situace. Na pomoc si bere paralelu z léta 1914. V Sarajevu byl tehdy spáchán atentát na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda D´Este. Rozhořčená reakce Rakouska-Uherska v kombinaci se systémem spojeneckých smluv způsobila, že v konečném důsledku svět zabředl do globálního čtyřletého konfliktu, jež si vyžádal milióny životů.

Jenkins také tvrdí, že výroky o „válečném aktu ze strany Ruska vůči Británii“, jež zazněly z úst některých politiků, jsou přehnané. Podle něj nešlo o akt války, nýbrž o sice podlou a zákeřnou, ale přesto pouhou vraždu jednotlivce. Útok na Skripala tak dává na podobnou úroveň, jakou jsou ruské hackerské útoky a vysílání dezinformačních zpráv. I ty jsou podle něj zavrženíhodné, ale nejedná se o akt války.

Podle autora sloupku západ ponižuje Rusko vlastně již od roku 1991. Rozšiřování NATO a EU směrem na východ byl podle něj akt, který Moskva chápala jako nepřátelství. A bylo tak činěno i přesto, že tehdejší prezident Boris Jelcin již v 90. letech západ varoval, aby si nehrál s ohněm.

Jenkins ve svém textu nicméně nepíše, jak měl podle něj vypadat alternativní přístup západu, tedy takový, který by Rusko „neurážel“. Nenaznačuje tedy, zda měly být postkomunistické země, které se o své vlastní vůli rozhodly vstoupit do NATO a EU těmito organizacemi odmítnuty, a to jen proto, aby snad Rusko neztratilo jakousi svoji domnělou „sféru vlivu“. V této sféře jsou totiž svobodné a suverénní státy, jimž nemůže ani Rusko ani Velká Británie diktovat, zda se chtějí nebo nechtějí stát součástí západních struktur.

Jenkins dále nabízí další historickou paralelu. Podle něj se západ po roce 1991 zachoval k Rusku stejně, jako se vítězné mocnosti zachovaly po roce 1919 k poraženému Německu. Němci tehdy přišli o značnou část území, jejich armáda byla omezena na 100 000 mužů, směli si ponechat jen maličké loďstvo, na zemi byly uvaleny válečné reparace ve výši 269 miliard marek a celá země byla ponechána v ponížení a rozvratu. Ani s největší dávkou fantazie tak nelze tuto situaci srovnat s pozicí, v níž se ocitlo Rusko v roce 1991.

Podle autora je klidně možné, že Putin opravdu rozumí jen síle a je potřeba vůči němu postupovat tvrdě. Není ale podle něj dobré mu dávat záminku ke konfliktu. Západ by si neměl přát Studenou válku 2.0. Putin prý není Stalin ani Napoleon.  

Související

Více souvisejících

Rusko Vladimír Putin Theresa Mayová The Guardian válka

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy