Střelba ve Francii: Útočník vykřikoval "Alláhu Abbar" a zabil tři lidi, K útoku se přihlásil IS

Trèbes (Francie) - V jihofrancouzském městě Trèbes došlo k incidentu, který úřady označují jako možný teroristický útok. Útočník se po střelbě na policisty ukryl v místním obchodě a držel rukojmí. Nakonec byl zastřelen, předtím ale zabil tři osoby a několik dalších zranil. K útokům se přihlásil samozvaný Islámský stát.

Podle deníku The Independent útočník ve městě Carcassonne nejméně pětkrát vystřelil na policisty a jednoho z nich zasáhl ho do ramene. Má střelou perforovanou plíci - kulka jen těsně minula srdce. Je ve stabilizovaném stavu. Místní noviny L'Independant uvedli, že na této střelbě se podíleli dva muži.

Jeden střelec se pak dal na útěk a zamířil do supermarketu v asi 15 minut vzdáleném Trèbes, kde opět střílel a držel rukojmí. Co se stalo s druhým útočníkem ale není jasné. "Osamělý a ozbrojený muž vstoupil krátce před jedenáctou hodinou do supermarketu v obci Trèbes v departementu Aude a zajal několik klientů obchodu řetězce Super U," uvedla rozhlasová stanice Europe 1. Většině zaměstnanců a zákazníků supermarketu se podle médií podařilo uprchnout. 

Útočník byl vyzbrojený několika noži, nejméně jednou střelnou zbraní a granáty. Muž požadoval propuštění Salaha Abdeslama, který je zodpovědný za pět let staré útoky v Paříži.

BREAKING: Shooting and hostage-taking at a supermarket in the town of #Trebes, France, local media say. Law enforcement agencies state that terrorist claims to be an ISIS soldier. pic.twitter.com/BLgbLrAPvA

— The Truth Battalion (@TruthBattalion) 23. března 2018

Starosta města Trébes Eric Menassi pro server BFMTV uvedl, že po incidentu zemřeli dva lidé. Další tři jsou zraněni, z toho jeden vážně. Není jasné, zda je do výčtu zahrnut i postřelený policista. 

Starosta později informoval o tom, že rukojmí byli z obchodu osvobozeni. Podle stanice Sky News s útočníkem v obchodě zůstal jen jeden policista - údajně jde o 45letého armádního podplukovníka. Policie nakonec podle stanice BFMTV útočníka zabila.

Podle agentury Reuters při tom byli zraněni dva příslušníci bezpečnostních složek. Zásah v supermarketu trval méně než 10 minut. Byl při něm raněn také důstojník, který se sám nabídl jako rukojmí výměnou za propuštění jedné ženy. 

Média informují také o třetí oběti. Tou je údajně být člověk zastřelený dnes ráno v Carcassonne kulkou do hlavy. Z dosavadních zpráv vyplývá, že útočník nejdříve při krádeži auta v Carcassonne zastřelil řidiče a zranil dalšího pasažéra. Následně se vydal do Trèbes.

Zřejmě šlo o teroristický čin

Místní úřady téměř od počátku uváděly, že incident řeší jako možný teroristický útok. "Všechny informace, které máme k dispozici, ukazují na to, že se jedná o teroristický čin," uvedl premiér Édouard Philippe. 

Agentura AFP s odvoláním na prokuraturu uvádí, že se útočník přihlásil k teroristické skupině Islámský stát. Organizace však své tvrzení, že za útokem stál "voják chalífátu", nijak nedoložila, napsala agentura Reuters.

Podle svědků křičel: "Jsem voják Daesh". Další svědek podle stanice Europe 1 uvedl, že při vstupu do obchodu křičel: "Alláhu Akbar". Hovořil také o odplatě za bombardování Sýrie.

"Terorista byl identifikován jako Redouane Lakdim, 26letý radikál," uvedl ministr vnitra Gérard Collomb. Muž marockého původu, který se narodil v roce 1992, byl už v minulosti odsouzen za nelegální držení zbraní. Úřady ho dlouhodobě sledovaly kvůli radikalizaci."Sledovali jsme jej a měli jsme za to, že nedošlo k radikalizaci. (...) K činu přešel náhle," citoval Collomba deník Le Monde.

Ministr vnitra se domnívá, že dnešní drama na jihu Francie bylo dílem jednotlivce.

Na místo incidentu dorazily také matka a sestra mrtvého útočníka.

Deník Le Figaro uvedl, že místní úřady už případ postoupily protiteroristické prokuratuře v Paříži. 

Související

Více souvisejících

teroristické útoky ve Francii Francie Islámská revoluce (1979) Střelba v Trèbes (Francie) - 23.3.2018

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy