Kauza Cambridge Analytica: Analytik promluvil o provázanosti firem využívajících dat z FB

Londýn - Analytik Christopher Wylie, který odhalil praktiky zneužívání osobních dat uživatelů sociální sítě Facebook, tvrdí, že kanadská analytická společnost AggregateIQ (AIQ) vyvíjela software na vyhledávání voličů amerických republikánů. Čerpala prý i z databáze politické konzultační firmy Cambridge Analytica při její práci na kampani za hlasování pro odchod Británie z EU v předloňském referendu.

Společnost Cambridge Analytica, pro kterou Wylie pracoval, je přitom v centru skandálu kolem úniku dat z facebooku, neboť firma se dostala k údajům o 50 milionech uživatelů sociální sítě.

Wylie dnes vypovídal před výborem pro digitální technologie, kulturu, média a sport britského parlamentu v souvislosti se skandálem kolem facebooku. Výbor chce vyslechnout osobně zakladatele sociální sítě Marka Zuckerberga, který však za sebe hodlá do Londýna poslat jen svého zástupce.

Wylie dnes řekl, že analytická společnost AggregateIQ specializující se na sociální média pracovala na softwaru zvaném Ripon, jenž byl použit při identifikaci republikánských voličů před americkými prezidentskými volbami v roce 2016.

"Nyní máme hmatatelný a veřejně přístupný důkaz, že AIQ vlastně vyrobila Ripon, což je software, který zpracovával algoritmy z facebookových dat," řekl Wylie parlamentnímu výboru.

Wylie si je podle agentury AP "absolutně" jistý, že AIQ čerpala z databází Cambridge Analytica při její práci na oficiální probrexitové kampani Vote Leave, která prý měla neoprávněný přístup k datům o milionech uživatelů facebooku.

"Myslím, že je neuvěřitelně rozumné tvrdit, že AIQ sehrála velmi významnou roli ve vítězství Leave," řekl Wylie a poukázal na údajnou spolupráci firem Cambridge Analytica a AggregateIQ.

Firma AggregateIQ podle agentury Reuters záležitost zatím nekomentovala. Minulý týden ale Reuters sdělila, že nikdy nebyla a není součástí Cambridge Analytiky, ani s ní smluvně nespolupracovala. Ujistila také, že pracuje zcela v souladu s předpisy a nikdy se vědomě nepodílela na jakékoli ilegální činnosti.

Analytika dnes vyslechli britští poslanci kvůli odhalení, že údaje o více než 50 milionech uživatelů facebooku se dostaly do rukou společnosti Cambridge Analytica, která se prý pokusila volby ovlivnit ve prospěch nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Výbor si chce předvolat osobně také Zuckerberga a jeho předseda dnes Američana vyzval, aby znovu zvážil možnost, že před britské zákonodárce předstoupí. Zuckerberg ale předtím vzkázal, že místo sebe před výbor pošle buď Mikea Schroepfera, který ve firmě odpovídá za technický rozvoj, nebo produktového manažera Chrise Coxe. Zákonodárci nyní zjišťují, zda by mohli se Zuckerbergem hovořit alespoň prostřednictvím videokonference.

Zuckerberg se minulý týden za chyby, jichž se Facebook dopustil, omluvil. Zároveň slíbil zvýšit kontrolu přístupu internetových vývojářských firem k uživatelským datům. Vysvětlení a informace o chystaných opatřeních od Facebooku požaduje také Evropská komise. Komisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitelů Věra Jourová očekává odpovědi do dvou týdnů.

Související

Brexit

Cambridge Analytica pracovala pro Leave.EU, tvrdí bývalá manažerka

Nechvalně známá poradenská společnost Cambridge Analytica (CA) před referendem z června 2016 odvedla práci pro Leave.EU, tedy neoficiální kampaň prosazující odchod Británie z Evropské unie. V prohlášení poskytnutém výboru britských poslanců společně s interními e-maily to uvedla bývalá manažerka CA Brittany Kaiserová. Představitelé analytické společnosti i Leave.EU v minulosti popírali, že při brexitovém referendu jejich organizace spolupracovaly, píše televize Sky News.

Více souvisejících

Cambridge Analytica Velká Británie Facebook

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Aktualizováno před 16 minutami

Aktualizováno před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy