Macron se vložil do turecko-kurdské války v Sýrii, Ankara ho poslala k šípku

Paříž/Ankara - Francouzský prezident Emmanuel Macron se ve čtvrtek setkal v Paříži s delegací syrských Kurdů. Posléze vydal Elysejský palác prohlášení, podle kterého se Francie nabídla jako zprostředkovatel rozhovorů mezi Tureckem a arabsko-kurdskou koalicí Syrských demokratických sil (SDF). Ankara návrh nekompromisně odmítla.

Macron jednal s členy syrské kurdské milice YPG, která je nejvíce zastoupenou skupinou v koalici SDF. Představitel Kurdů Chálid Aissa, který dlouhodobě žije v Paříži, uvedl, že Macron přislíbil SDF, že do syrského města Manbidž vyšle francouzské vojáky. Ti mají koalici pomoci v boji proti Islámskému státu (IS) a zároveň odradit Turecko od vojenských manévrů u Manbidže.

Toto stotisícové město před současnou občanskou válkou obývali Arabové i Kurdové a Čerkesové vyznávající sunnitský islám. V roce 2014 město a oblast kolem něj ovládl IS, po osvobození v roce 2016 se tam začalo vracet obyvatelstvo, které předtím uprchlo před boji. Město Manbidž se pak stalo součástí jednoho z autonomních regionů, které Kurdové vyhlásili na severu Sýrie. V oblasti Manbidže jsou přítomni američtí vojáci, kteří odtud podporují kurdské milice YPG.

"S těmi, kteří spolupracují s teroristickými organizacemi, aby útočili na Turecko, se bude zacházet stejně jako s teroristy. Doufám, že Francie neučiní takový iracionální krok," řekl dnes místopředseda turecké vlády Bekir Bozdag. "Odmítáme veškeré úsilí o podporu dialogu, kontaktů nebo zprostředkování mezi Tureckem a těmito teroristickými skupinami," řekl předtím podle agentury AFP turecký prezidentský mluvčí Ibrahim Kalin.

Prezident Receip Tayyip Erdogan prohlásil, že Francie zaujala nesprávný postoj k syrské krizi. "Hluboce nás rozesmutnil zcela chybný přístup, který přijala Francie. Doufám, že to je jen výsledek špatného pochopení," řekl prezident.

Turecko 20. ledna zahájilo vojenskou operaci v nedaleké severosyrské oblasti Afrín proti YPG, kterou považuje za teroristickou skupinu napojenou na tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK). Nakonec se Turecku podařilo město Afrín dobýt. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) zahynuly stovky civilistů a desetitisíce lidí byly nuceny opustit své domovy. Turecko, které je součástí NATO, se proto stalo terčem kritiky řady evropských zemí, zejména Francie.

Ve čtvrtek večer prošlo centrem Prahy na protest proti tureckému útoku na Afrín asi 200 lidí.

Související

Více souvisejících

Emmanuel Macron Kurdové Turecko Afrin (Sýrie) Sýrie Francie Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy